Verslag van een francofiel en zijn gezin

Deel via:
16-2-2020 - Corine

Via Instagram kwam ik in contact met Sven van @vaders.en.barbells; een fitte Bourgondiër, francofiel, vader van 2 en hij is o.a. Personal Vader Trainer. Past helemaal in de doelgroep van 30pluskids dus ;). Afgelopen zomer ging hij met zijn gezin naar een aantal 30pluskids locaties in Frankrijk. Lees hieronder zijn ervaringen en hoe het allemaal zo is gekomen...


Ik ben francofiel

Ik steek nooit onder stoelen of banken dat ik francofiel ben. De gemiddelde opmerking dat Frankrijk een mooi land is, maar dat het jammer is dat er Fransen wonen, gaat er bij mij niet in. Of ons moet ik eigenlijk zeggen, want mijn vrouw denkt er precies zo over. Als je bedenkt dat Fransen gevoelig zijn voor het spreken met twee woorden dan snap je misschien dat het veelal aan onszelf ligt? Deux bierre! Punt!


Collioure in de Languedoc-Rousillon FrankrijkCollioure in de Pyrénées-Orientales, Zuid-Frankrijk

Als kind naar Zuid-Frankrijk

Toen ikzelf nog een kind was, gingen we met het gezin altijd naar Zuid-Frankrijk op vakantie; de Languedoc-Roussillon. Sinds enige tijd bestaat deze regio niet meer en valt het na de herverdeling van Franse regio's onder Occitanië. Ik kan nog niet wennen aan die nieuwe naam en blijf dus gewoon Languedoc zeggen. Anders begrijpt toch niemand waar je naartoe gaat... 


De omgeving van Leucate, Le Barcarès en natuurlijk, niet te vergeten, het pittoreske Collioure staan in mijn geheugen als fantastische plekken. Ijsjes eten met een heerlijk mediterraan briesje slenterend over de boulevard. En op 14 juli groots vuurwerk op het strand.


Toch was er lange tijd radiostilte m.b.t. mijn bezoeken aan Frankrijk. Mijn vrouw en ik maakten vooral vliegreizen naar o.a. Turkije, Thailand, USA, Curaçao, Bonaire, Griekenland en Spanje. We hadden toch geen kids dus waarom zou je naar Frankrijk gaan. Saai! Wat we wel deden was elk jaar naar Parijs gaan. En dat doen we nog steeds. Ieder jaar komen opa en oma dan bij ons thuis op de kids passen.

Toen mijn vrouw in verwachting was van ons eerste kind begon de liefde voor Frankrijk weer te groeien en gingen onze vakanties weer naar Zuid-Frankrijk met soms een tussenstop in het midden.

Massale campings

En toen kwamen er kids. De eerste jaren vierden we buiten het hoogseizoen vakantie voor een prikkie in een mobile home aan de kust. Echter in het hoogseizoen gingen de massale campings ons tegenstaan. En voor de hoofdprijs op een ongezellige schreeuwcamping was aan ons niet besteed.

We ontdekten 30pluskids via mijn zus, geloof ik. We zagen al heel snel pareltjes voorbij komen waar we veel meer gevoel bij hadden. Alleen het kleinschalige, was dat wel wat voor ons? Vaak weer Nederlanders tegenkomen waar je dan gezellig mee moet doen op die kleinschalige compounds... we twijfelden.


Blog verslag van een francofiel Domaine en Birbes zwembadDomaine en Birbès in de Aude, Zuid-Frankrijk - duik in het zwembad

Voor het eerst op een kleinschalige vakantieplek

Toen we voor de laatste keer buiten het hoogseizoen een roadtrip door Frankrijk maakten, boekten we voor het eerst bij een vakantiestek van 30pluskids. Dit werd Domaine en Birbès, vlakbij Carcassonne. Een gedeelte van de Languedoc-Roussillon dat wij nog niet kenden.

3 nachten werden 2 weken

We gingen in eerste instantie voor 3 nachten om daarna door te rijden naar de kust. Dat werden uiteindelijk dus 2 weken! Toen we de eerste dag het domaine op reden, dacht ik even in een decor te komen van Studio Sport avondetappe of Linda’s zomerweek. Wat een topplek! We vielen meteen met onze neus in de boter; op onze aankomstdag, zaterdag, was er een gezellige pizza-avond met een borrel. En dat borrelen met een club Nederlanders/Belgen... man dat is hartstikke gezellig! De kids hoeven zich niet met gebarentaal verstaanbaar te maken en ze kunnen ook lekker ruzie maken in het Nederlands. Het viel ons alles mee ;). Wat ons opviel was dat er veel gelijkgestemden waren en je vaak wel een klik had.


Onze kinderen en wij voelden ons helemaal thuis. De persoonlijke benadering van de Nederlandse eigenaren Rob en Mariëlle op Birbès was subliem. We kregen het gevoel alsof je ze al jaren kent en je op vriendenbezoek komt. Niets was te veel en ze draaiden de hele "toko" ook vanuit hun passie. Zoiets zie en voel je meteen. De table d'hôtes en de pizza-avonden zijn daar culinaire feestjes waar veel ziel en zaligheid in wordt gelegd. We hebben hier enorm van genoten. Mede door de leuke club gasten die er op het domaine waren.


Blog verslag van een francofiel Domaine en Birbes hangarDomaine en Birbès in de Aude, Zuid-Frankrijk - de hangar

Mountainbiken met de eigenaar Rob is een echte aanrader. Ik heb weer zoveel nieuwe gezichten van Frankrijk gezien. Ook een fietstochtje langs het Canal du Midi met het gezin, met de bakfiets van Rob en Mariëlle, was erg leuk. Ook leuk is Toulouse, een soort zuidelijke variant van Parijs, echt prachtig! Daar hebben we met de kids heerlijk kunnen slenteren. Stranden, Leucate en Gruissan zijn op een uurtje rijden. We dachten dat een uur van het strand echt wel een dingetje zou worden, maar dat viel ons alles mee. Een hele dag lekker vertoeven aan de Middellandse zee is heerlijk. Dan hebben wij pas echt vakantie. Grote pannen met schaaldieren en een lichtroze fles rosé... ja, dat is dan wel leven als God in Frankrijk hoor.


Het was voor het eerst dat we onze kinderen gewoon een paar minuten uit het oog konden verliezen op het domaine, omdat het zo kindvriendelijk was. De speelhoek en trampoline zorgden voor uren speelplezier. De hangar op Birbès is het episch centrum waar alles van groot tot klein samenkomt, inclusief reuze schommel, tafeltennistafel, boekenkast, keuken en houtoven.

Vakantie in het hoogseizoen

Omdat het zo leuk was op Domaine en Birbès, hadden we voor het jaar erop ook meteen weer geboekt. Helaas was er nog maar een weekje beschikbaar, maar: liever iets dan niets. Gelukkig vonden we een domaine vlakbij: Domaine de la Bade. En daar gingen we dus de eerste week heen. En ook dit was weer een schot in de roos.
 

Op Domaine de la Bade hadden we een prachtig huis, met een super terras. Het huis was van alle gemakken voorzien en de kinderen vonden de “geheime” kinderslaapkamer die achter een boekenkast verscholen was fantastisch.

Eigenaren Joep en Miranda zorgden voor een warm welkom en een gezellige welkomstborrel. De table d'hôtes was, net als op Domaine en Birbès, tot in de puntjes verzorgd. Een en al gezelligheid. Je kunt een domaine echt niet runnen als je er geen plezier in hebt. Nou, dat was hier overduidelijk niet het geval!
 

We keken uit over de velden met het beneden gelegen zwembad. Het Villa Felderhof muziekje ontbrak er nog maar net aan. We kwamen hier echt helemaal tot rust en ik moet bekennen dat een lekker huis ook wel wat heeft. Het is gewoon heel moeilijk kiezen. Ook een luxe ingerichte safaritent heeft wat. Ach...laten we het een luxeprobleem noemen.


Blog verslag van een francofiel Domaine de la Bade zwembadDomaine de la Bade in de Aude, Zuid-Frankrijk - met de kids in het zwembad

 

Hoogseizoen van tevoren boeken is een aanrader

We hebben maar een fractie van het aanbod van 30pluskids ervaren, maar kunnen nu al bijna niet kiezen tussen toplocatie A of toplocatie B. We hebben helaas maar een paar weken vakantie per jaar met de kids.

We hadden het nooit gedacht dat we een vakantie 1,5 jaar van tevoren zouden vastleggen, maar geloof me, het is echt nodig als je op een mooie plek wilt zitten met je gezin. Als je eenmaal een top stek in het hoogseizoen hebt gevonden dan moet je dat koesteren. Voor je het weet zit je voor veel te veel geld op een “schreeuwcamping”.

Het verhaal van 10 kindvriendelijke domeinen van Nederlandse eigenaren in Frankrijk en hoe corona ze bij elkaar bracht.
Wij verbleven met ons gezin in een luxe safaritent van Tendi en hadden een topvakantie! Wij geven je tips voor de leukste stranden, steden en dorpen en restaurants.
Waarom in coronatijd op vakantie naar Spanje met je kinderen? Lees meer in deze blog en bekijk meteen onze leuke adresje!