Wat te doen als je kinderen ziek worden op vakantie?

Deel via:
26-2-2019 - Corine

Het zal jou en je gezin maar overkomen; maandenlang kijken jullie uit naar die geweldige vakantie en eenmaal ter plaatse wordt je kind ziek. Of je kind krijgt vlak voor vertrek met ziekte te maken. Een ziek kind op vakantie geeft veel stress. Het is daarom erg belangrijk om goed voorbereid te zijn op dergelijke onvoorspelbare situaties in het buitenland. In zo'n situatie heb je je handen al vol aan het geruststellen van je kind en aan het regelen van hulp.

Voorbereiding noodzakelijk

Een goede voorbereiding kan een hoop bijkomend leed voorkomen. Het meenemen van een EHBO-set en medicijnen is echt onmisbaar. Denk aan pijnstillers, anti-muggenmiddelen, pleisters, kompressen en een schaar. In sommige landen is het meenemen van een EHBO-set zelfs verplicht in de auto. Wees ook tijdens de vakantie zelf alert op bijvoorbeeld oververhitting of een insectenbeet. Het is heel handig om een medisch woordenboek mee te nemen met vertalingen van belangrijke termen.

Wat te doen bij nood?

Je bent net aangekomen in een van de heerlijke accommodaties die je op 30pluskids.nl hebt gevonden en je zoon of dochter wordt plotseling ziek. Of je kind is lekker aan het spelen in de speeltuin en komt lelijk te vallen met een flinke wond tot gevolg. Je kind is gewond en een dokters- of ziekenhuisbezoek is noodzakelijk. Is er sprake van een noodsituatie? Binnen alle landen van de Europese Unie kun je 112 bellen, het internationale noodnummer. Buiten de EU verschilt het noodnummer per land. Zorg ervoor dat je dit nummer voor je vakantie opschrijft of beter nog: sla het op in je mobiele telefoon.

Zorgverzekering of reisverzekering bellen? 

Waarschijnlijk heb je een of meerdere verzekeringen afgesloten naast je zorgverzekering. Als je op vakantie gaat, is het van groot belang dat je gezin goed verzekerd is. Het afsluiten van een of meerdere aanvullende zorgverzekeringen die meer kosten in het buitenland dekken, kan verstandig zijn. Verder is het zinvol om het (nood)nummer van je zorgverzekering en reisverzekering te noteren en op te slaan in je telefoon. Vaak staat dat nummer ook op de achterkant van je verzekeringspasje. Je verzekeraar kan jou adviseren en vertellen welke kosten je wel en niet vergoed krijgt. Sla ook het nummer van je huisarts op.

Kind ziek voor vertrek: omboeken of annuleren?

De koffers staan al klaar, maar op het moment suprême wordt je kind ziek. Dat is een vervelende situatie die veel emoties met zich meebrengt. Ook over de financiële kant maak je je zorgen. Misschien vraag je je af: kan ik de vakantie nog omboeken of annuleren? Dat kan, mits je over een verklaring van een arts beschikt waarin staat dat je kind te ziek is om op reis te gaan. Je moet dan wel een annuleringsverzekering hebben afgesloten en je moet familie in de eerste of tweede graad zijn. Check de voorwaarden van je verzekeringsmaatschappij van tevoren goed.

Het verhaal van 10 kindvriendelijke domeinen van Nederlandse eigenaren in Frankrijk en hoe corona ze bij elkaar bracht.
Wij verbleven met ons gezin in een luxe safaritent van Tendi en hadden een topvakantie! Wij geven je tips voor de leukste stranden, steden en dorpen en restaurants.
Waarom in coronatijd op vakantie naar Spanje met je kinderen? Lees meer in deze blog en bekijk meteen onze leuke adresje!