Vakantie tussen Lot en Dordogne - interview met de eigenaren van Domaine de Montsalvy

Deel via:
20-4-2023 - Corine

Bij 30pluskids vind je vakantieadresjes die kindvriendelijk zijn, maar ook oudervriendelijk! Bovendien vinden wij het belangrijk dat een vakantieadresje persoonlijk is. 

Om de eigenaren van de vakantieadresjes op 30pluskids beter te leren kennen, plaatsen we iedere week een interview. Dit keer met Theo en Ellen van Domaine de Montsalvy tussen Lot en Dordogne in Frankrijk.

Domaine de Montsalvy in Degagnac, Frankrijk zwembadHet mooie Domaine de Montsalvy in Degagnac in Frankrijk 

1. In 2006 zijn jullie met jullie 3 kinderen geëmigreerd naar Frankrijk. Hoe ging dat en hoe gaat het nu?

In 2006 zijn wij inderdaad vanuit Limburg naar de Lot/Dordogne geëmigreerd. Niet dat we het in Nederland niet prima naar onze zin hadden, maar we wilden wat anders. De wereld is zo groot, dus we dachten: "Waarom niet eens een ander stukje ervan verkennen?" Bovendien hadden we het gevoel dat we iets meer moesten opschuiven van ‘hebben’ naar ‘zijn’ en we waren ook op zoek naar wat meer vrijheid, een nieuwe uitdaging, meer natuur, een fijner klimaat en een eigen bedrijfje gebaseerd op onze hobby’s en passies.

We hebben inderdaad drie kinderen. De oudste is Julie, die was toen 14. De middelste is Wouter, die toen 12 was. En de derde is Daan, die toen 9 was. Tja, hoe ging dat? Zoiets komt uiteraard niet plotsklaps uit de lucht vallen. We waren er al een tijdje mee bezig en gebruikten de vakanties voor het bezoeken van mogelijke vervangers voor onze toenmalige woonplaats, Cadier en Keer. We bekeken die altijd mét de kinderen, zodat ook zij zich daar enigszins een oordeel over konden vormen. We hebben altijd gezegd: "We doen dit met ons vijven en als eentje van ons het écht niet ziet zitten, doen we het niet." We hadden een goede baan, een heel mooi huis, veel vrienden, een druk sociaal leven… Als je dat allemaal gedag wilt zeggen, moet er wel wat goeds voor in de plaats komen natuurlijk.

Na veel gezien en afgewogen te hebben, kwamen we ten slotte bij Domaine de Montsalvy in Dégagnac uit. Dat had alles waar we naar op zoek waren: een groot woonhuis, vijf gîtes (we hebben later zelf de oude tabaksschuur tot een zesde gîte verbouwd),  een 4ha groot terrein, een ruim zwembad én een tennisbaan. We zijn allemaal enthousiaste tennisspelers, dus dat was ‘la cérise sur le gâteau’ zoals ze dat hier zeggen, oftewel: de kers op de taart.

Toen we besloten hadden hiervoor te gaan, volgden natuurlijk de hele onderhandelingsfase, de verkoop van ons eigen huis, het inpakken en verschepen van onze spullen en dan het afscheid nemen van iedereen die je kent en van alles wat je bekend is. Dat is lang niet gemakkelijk. Natuurlijk zie je je familie en beste vrienden geregeld terug, maar toch, het blijft een flinke stap.

We hadden van tevoren het idee dat we dit tussen de 8 en 12 jaar zouden gaan doen. Inmiddels zijn we bijna 17 jaar verder en we hebben nog steeds niet het gevoel dat we hier ‘klaar’ zijn. We hebben nog tal van plannen en zijn nog altijd dingen aan het verbeteren. Niet verwonderlijk, hier kun je echt bezig blijven. Wel heb ik gelukkig de tijd gevonden voor het schrijven van mijn eerste boek ‘Dankzij Dorien, over de grens’. Het heeft drie hoofdthema’s en één ervan is emigratie en wat daar allemaal bij komt kijken, plus de impact die dat onmiskenbaar heeft. Het is in december van het afgelopen jaar uitgegeven.

De kinderen zijn eerst op de school in Salviac, het naast Dégagnac gelegen dorpje, begonnen. Daarna hebben ze het Lycée in Cahors, de hoofdstad van de Lot, gedaan. Julie is vervolgens in Cambridge, Engeland, Graphic Design gaan studeren. Wouter heeft aan één van de universiteiten in Toulouse Engels en Cinema gestudeerd en er daarna zijn Master Cinematografie gehaald. Daan heeft, ook aan een uni in Toulouse, Sport gestudeerd en daarna een internationaal Master Sports, Events en Culture Management in Kufstein, Tirol, gedaan. Voor hen was het naar hier komen een grote verandering in hun nog jonge leven, maar ze hebben zich daardoor op allerlei gebied heel goed kunnen ontwikkelen, niet in het minst door de vele contacten met gasten van verschillende landen, achtergronden en culturen.

Wij hebben hier inmiddels natuurlijk ook weer een vriendenkring en sociaal leven opgebouwd. Dat maakt dat je je er beter thuis voelt. Je blijft uiteraard Nederlander, maar wel met een ‘Franse slag’ ;)

Collage Domaine de Montsalvy in de Lot, FrankrijkDomaine de Montsalvy  - het terrein en activiteiten

2. Wat is er te doen op jullie domaine voor gezinnen met kinderen?

Ons domaine is niet alleen kindvriendelijk, maar ook kindveilig. Er is meer dan genoeg te doen voor kinderen van alle leeftijden. Er komen geen auto’s op het domaine, het zwembad (dat begint met een ondiep gedeelte van 70 cm, dat overgaat in een diep gedeelte van 175 cm) is geheel omheind en je kunt vanaf hier zó het bos inlopen, zonder een weg te hoeven oversteken. Verder is er een speelterrein met speeltoestel (schommel, glijbaan), een zandbak, maar ook een pingpongtafel, een jeu-de-boules terrein, een volleybal/badmintonveld, een tafelvoetbalspel en een tennisbaan. Theo is KNLTB-tennistrainer en kan balvaardigheid-clinics en tennislessen geven (vaak samen met Daan) en Ellen is taaldocent (Engels, Spaans en Frans) en kan de taalkennis wat bijspijkeren en een eventuele achterstand wegwerken of iemand conversatielessen geven.

We hebben ook een aantal tentplaatsen waarvan niet alleen gezinnen, maar ook oudere kinderen soms gebruik maken, omdat ze wel nog met hun ouders op vakantie willen gaan, maar toch een beetje 'zelfstandiger' willen zijn. Dat kan zo heel gemakkelijk.

Bovendien organiseren we twee keer in de week een gezamenlijke eetavond (BBQ, pizza, tapas, Franse avond, paella) waarbij we altijd met de jongste kinderen beginnen, zodat die daarna lekker of naar bed kunnen of kunnen gaan spelen. Zo hebben de volwassenen de tijd om uitgebreid te tafelen.

's Ochtends bezorgen we vers brood bij de gite of zorgen we voor een heerlijk, uitgebreid ontbijt, zodat iedereen lekker rustig op zijn eigen terrasje kan genieten, zonder eerst voor verse croissantjes op pad te moeten gaan.

Domaine de Montsalvy in de Lot, Frankrijk omgevingOmgeving Domaine de Montsalvy

3. Wat zijn jullie tips in de omgeving?

Ook in de buurt van het domaine is heel veel te doen. Er zijn tal van marktjes, waar je de allerlekkerste lokale producten kunt kopen, variërend van fruit en groente, kazen, walnoten, wijnen en tapenades tot handgemaakte zeep en essentiële olie. Na een bezoek aan een markt is een lunch bij een van de vele restaurantjes zeker aan te raden en er zijn meer dan genoeg terrasjes te vinden waarop je kunt neerstrijken.

Ook zijn er aardig wat meertjes met strandjes waar je met de kinderen naartoe kunt om te zwemmen, vissen, waterfietsen of gewoon lekker te zonnen. Er is een waterpark niet ver hier vandaan: Aqualand in Souillac, met waterattracties voor alle leeftijden. Je zou ook kunnen gaan golfen of zelfs ballonvaren. De rivieren de Lot en de Dordogne lenen zich uitstekend om in te vissen of op te kajakken of kanoën, waarbij je een fantastisch uitzicht hebt op de soms stoere, soms lieflijke kastelen.

Houd je van cultuur? Dan kun je prachtige grotten bezoeken, zoals die van Pech Merle, waar je de muurschilderingen van vroegere grotbewoners of sporen van de klauwen van de ooit erin levende grotberen kunt bewonderen. Of je kunt naar de Gouffre de Padirac gaan, niet ver van de indrukwekkende bedeplaats Rocamadour, waar je in een gondel stapt die je over de ondergrondse rivier voert onder enorm grote stalactieten door. Of loop over de Pont Valentré-brug in Cahors en zoek het duiveltje op één van de torens, waar een hele legende omheen is gebouwd. Of bezoek een mooi museum, zoals het ‘Musée Champollion’ in Figeac, waar je van alles kunt leren over hoe het schrift honderden jaren geleden tot stand is gekomen. Ga naar Sarlat, de stad met de grootste dichtheid aan historische monumenten van heel Frankrijk! En over dichtheid gesproken: de Lot heeft een 5 à 6 maal hogere concentratie aan "Les Plus Beaux Villages de France"’, de mooiste dorpjes van Frankrijk dan elders. Oh, en wat ook nog kan, is in het dorp paardrijden bij een Nederlandse manege.

 

Er zijn zoveel dingen te doen, zoveel te ontdekken en te bezichtigen dat je tijd tekort komt. Maar op het domaine blijven en lekker relaxen aan het zwembad of een potje tennissen is ook niet verkeerd. Daarna lekker chillen op je eigen terras met een goed glas wijn erbij, wetend dat je toch niet meer hoeft te rijden. ‘Pas mal, hein’ ? 


Nou, hopelijk genoeg redenen om je hier op Domaine de Montsalvy te mogen begroeten, ‘alors, au revoir’!

Zuid-Korea en de hoofdstad Seoul worden steeds populairder en zijn perfect voor een vakantie met kinderen! Wij geven je 3 tips voor leuke activiteiten.
Ga je op vakantie naar een zonnige bestemming? Dan is bescherming tegen de zon belangrijk, zeker voor kinderen! Lees snel onze tips!
Spanje is een geweldig land voor een vakantie met je gezin! Van de noordelijke groene kusten tot de zuidelijke zonovergoten stranden; je vindt hier zon, strand & zee, cultuur en heerlijk eten!