Vakantie in Poitou-Charentes - interview met de eigenaren van Le Petit Chaillot

Deel via:
12-5-2021 - Corine

Ga je op vakantie met je kinderen? Dan is het wel zo leuk als je op een fijne, persoonlijke plek bent waar je je welkom voelt met eigenaren die je de leukste tips kunnen geven, zodat je vakantie een ware beleving wordt.

Om de eigenaren van de vakantieadresjes op 30pluskids beter te leren kennen, plaatsen we iedere week een interview. Deze week met Mira en Yong-Soo van Le Petit Chaillot in Poitou-Charentes, Frankrijk.

Le Petit Chaillot terrein

Le Petit Chaillot in Sepvret, Frankrijk

Hoe zijn jullie op deze plek terechtgekomen?

Dat is een vraag die vaak ook door gasten wordt gesteld. Ze vragen zich dan vooral af hoe wij ertoe gekomen zijn om als gezin met drie kleine kinderen de biezen te pakken en naar Frankrijk te vertrekken. Tja, dat we dat toch gedaan hebben, nu alweer 13 jaar geleden met een zoon van 9 jaar en twee dochters van 7 en 6 jaar... Eigenlijk kwam het juist doordat we kleine kinderen hadden, dat we deze stap genomen hebben.

In Nederland hadden we allebei een goede, maar ook drukke baan. Onze kinderen waren altijd de eersten op de opvang en de laatsten die weer werden opgehaald. Wij vroegen ons dan ook regelmatig af of dit nu was wat we wilden in het leven; een carrière, maar daardoor weinig tijd voor het gezin...

We waren altijd al gek op Frankrijk; we hadden al een paar jaar een tweede huis in de Auvergne waar we iedere vakantie heen gingen om te genieten van de rust. Het contrast tussen ons drukke leven in Nederland en de rust in Frankrijk werd steeds duidelijker. Zo ontstond de wens om helemaal naar Frankrijk te vertrekken zodat we als gezin meer tijd met elkaar konden doorbrengen en een rustiger leven zouden kunnen leiden met een betere balans tussen werk en gezin.

Toen dat idee eenmaal in ons hoofd zat ging alles heel snel. We gingen op zoek naar onze “coup de coeur” (liefde op het eerste gezicht). Niet in de Auvergne, dat leek ons te beperkt qua toerisme, want dat we ons geld in het toerisme zouden gaan verdienen, dat was al snel duidelijk! De afstand van 900 km vanaf midden-Nederland, dus 1 dag rijden, beviel ons wel erg goed, dus dat zochten we. Wat meer richting de zee leek ons leuk en zo kwamen we in de Poitou-Charentes terecht, een streek waar we nog nooit van gehoord hadden. Het bleek een onbekend stukje Frankrijk te zijn en daardoor nog heel authentiek. "La France profonde" (het echte Frankrijk), wordt het genoemd. We waren direct verliefd op de streek en toen we het domein vonden waar we nu wonen, was het meteen raak! Dus dat is het geworden. We hebben er nog nooit een seconde spijt van gehad. 

Collage Le Petit Chaillot

Omgeving Poitou-Charentes in Frankrijk

Wat is er leuk op jullie terrein en in de omgeving om te doen voor gezinnen met kinderen?

Niet geremd door enige kennis van de toeristenbranche hebben we besloten om gites te gaan verhuren. We wilden ons richten op gezinnen met kleine kinderen, want daar waren we natuurlijk ervaringsdeskundigen in. Vooral gezinnen met werkende ouders die het hele jaar druk zijn en in de vakantie willen bijkomen, maar ook fijn met het gezin samen willen zijn. Het was dus belangrijk dat de kinderen het bij ons super naar de zin zouden hebben en met elkaar zouden kunnen spelen, maar wel op een veilige manier. Zo komen de ouders ook tot rust, omdat ze erop kunnen vertrouwen dat ze de kinderen veilig hun gang kunnen laten gaan.

Het allereerste wat we aangeschaft hebben, ook voor onze eigen kinderen, was een grote trampoline. En het lijkt zo simpel, maar het is nog steeds het populairste speeltoestel op ons terrein! De trampoline staat op het speelveldje waar alle kinderen zich altijd verzamelen en het is niet alleen het springen erop, maar vooral het met elkaar erop zitten en kletsen, een soort "hangplek voor jonge kinderen". Verder hebben we natuurlijk een mooi, groot zwembad met terras en een pierenbadje, allemaal veilig omheind en meerdere speeltoestellen.

Waarmee we, denk ik, ook ouders met kinderen aantrekken, zijn alle dieren die we hebben. We hebben een kinderboerderijtje met geitjes, reuzenkonijnen met ieder jaar baby konijntjes, waar de kinderen mee kunnen knuffelen, en grappige kleine, witte kipjes die er tussendoor scharrelen. We hebben twee katten en onze superlieve hond Bor waar alle kinderen altijd gek van zijn. Verder hebben we een lieve pony waar we wandeltochtjes mee maken met de kinderen in een karretje erachter. En een zigeunerpaardje waar de kinderen op kunnen rijden en waarvan de durfals via zijn billen eraf kunnen glijden; een levende glijbaan!

Het gevolg van al deze activiteiten en speelmogelijkheden is dat de kinderen hier vaak helemaal niet meer weg willen. Regelmatig horen we de discussies tussen ouders en kinderen dat ze nu toch echt mee moeten om naar een marktje in de buurt te gaan of een dagje weg naar la Rochelle of Ile de Ré. En er zijn natuurlijk ook mooie steden in de buurt, zoals: Poitiers, Saintes en Niort en uitjes voor de kinderen zoals Valée de singes (de apenvallei) en varen met een bootje in de Marais Poitevin. Genoeg te doen dus, als je tenminste de kinderen mee weet te krijgen ;).

En als de kinderen dan toch liever met hun vriendjes op het terrein blijven, zien we steeds vaker dat de ouders lekker hun hoofd leeg maken door te gaan fietsen of hardlopen. Fietsen is hier erg mooi in de streek. De weggetjes zijn rustig en prachtig landelijk maar wel heuvelachtig wat soms best uitdagend is voor fietsers die het platte Nederland gewend zijn. Veel mensen nemen een fiets mee en zo gaan er soms groepjes gasten met elkaar fietsen. Willen gasten het uitproberen, dan hebben we een fiets en leuke routes beschikbaar.

Le Petit Chaillot in Poitou-Charentes, Frankrijk table d'hoteTable d'hote bij Le Petit Chaillot


Jullie hebben 4x per week table d’hôte. Wat kunnen gasten verwachten?

Ik denk dat de maaltijden die wij verzorgen misschien wel de grootste trekkers zijn voor onze gasten, vooral voor de gasten die terugkomen. Los van het feit dat het hele gezellige avonden zijn en dat het makkelijk is dat mensen niet zelf hoeven te koken, krijgen we ook wel heel veel complimenten over hoe lekker het eten is.

Yong Soo is de kok en koken is zijn hele leven al zijn hobby. Yong Soo is van origine Koreaans, maar geadopteerd en dus zo Nederlands als maar kan, maar sinds we met ons gezin naar Korea zijn geweest neemt dat land, en zeker ook de keuken, een steeds grotere plaats in. Tegenwoordig verzorgen we dan ook 1 keer in de week een Koreaanse avond. Mensen kennen over het algemeen de Koreaanse keuken niet, dus zijn ze nieuwsgierig naar wat het is en iedereen is er altijd enorm enthousiast over. Alles is zelfgemaakt, van de kimchi tot de Kimbab en de kimchi bokumbab. Pittig en onbekend eten is voor de meeste kinderen niet zo handig, dus die eten dan lekker pannenkoeken op die avond.

Maar niet alleen de Koreaanse avond is populair. We hebben een grote houtoven waar we wekelijks zelf pizza’s in maken. En een pizza-avond is een feestje op zich. De kinderen mogen zelf hun pizza’s beleggen en kunnen dan kijken hoe die in 1 minuut gebakken worden. Alles gaat vlot achter elkaar, zodat de kinderen gezellig met elkaar aan tafel kunnen eten. Sowieso eten de kinderen altijd eerst zodat zij daarna kunnen spelen of op bed gelegd kunnen worden. Daarna kunnen de ouders dan rustig met elkaar eten. De pizza’s voor de ouders worden door Yong Soo gemaakt. Geen pizza's margarita, maar veel bijzondere smaken. Van iedere pizza kan iedereen een punt pakken zodat er tegelijkertijd gegeten kan worden en de gasten alle verschillende pizza’s kunnen proeven.

En dan na de hoofdmaaltijd komt er natuurlijk een dessert, want we serveren altijd drie gangen. Desserts zijn de specialiteit van Yong Soo en ook die maakt hij allemaal zelf. Na de pizza’s hebben we vaak tiramisu, soms de originele maar als het erg warm is hebben we ook de frissere variant met limoncello. Andere desserts zijn: chocolade truffeltaart, crêpes Suzette en ijs merengue vruchten, om waar wat te noemen. Verder hebben we de thema’s: Franse BBQ en Amerikaanse BBQ waarbij we, net zoals bij al onze maaltijden, veel aandacht schenken aan gezond eten. Dus: met veel groentes en salades en goed vlees,  maar er zijn ook vegetarische mogelijkheden. En hebben gasten allergieën, zoals gluten of lactose intolerantie of kan niet alles gegeten worden door bv.  zwangerschap, dan houden we daar altijd rekening mee en passen we het menu aan of we maken speciaal iets voor die persoon.

Ook zin gekregen om hier naartoe te gaan? Ga naar de site van Le Petit Chaillot in Poitou-Charentes, Frankrijk.

Duurzaamheid in de baby-industrie is niet alleen een trend; het is een noodzakelijke verschuiving naar verantwoorder consumeren. Ouders kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan deze groene missie. Lees wat je kunt doen!
Een weekendje weg met het gezin is heerlijk; quality time met elkaar, een welverdiende pauze en nieuwe ervaringen opdoen. Samen verkennen jullie nieuwe plekken en maken jullie mooie herinneringen.
Heb je een kat en ga je erop uit? Hier vind je een aantal slimme ideetjes om je kat te vermaken als je weg bent.