Met kinderen op pad: verlies ze niet uit het oog

Deel via:
07-2-2020 - Corine

Je kind uit het oog verliezen. Het is de nachtmerrie van iedere ouder en vooral op vakantie in een land waar je kind de taal niet spreekt. Zeker met kleine kinderen kan dit heel beangstigend zijn. Daarom een aantal vakantietips voor ouders met jonge kinderen. 

Paniekgevoel

We hebben allemaal wel eens die paniek gevoeld als je kind zich had verstopt achter een pilaar. Terwijl je werkelijk dacht dat je hem geen moment uit het oog verloren was. Dit keer is het dan een grapje maar het laat wel zien hoe snel kinderen uit het vizier verdwenen kunnen zijn. Op het strand, in een dierentuin of pretpark, je wilt gewoon niet dat je niet weet waar je kind is.

Opletten, opletten, opletten...

Opletten is natuurlijk het belangrijkste punt. Laat je op het strand niet afleiden door je mobiel of een boek als je kind aan het spelen is. Loop in drukke straten hand in hand. Als je kind wat ouder is kun je vooraf afspraken maken. Bijvoorbeeld waar hij of zij jullie kan vinden als het kind je kwijt is. Verken dan ook eerst samen de omgeving van je vakantiebestemming. Geef duidelijk grenzen aan waar je kind wel of niet mag komen.

Voorzorgsmaatregelen nemen

Opvallende kleding is prettig als je het kind snel wilt herkennen. Met een gifgroen shirt pik je het er sneller uit. Maak ook een foto van je kind zodat je aan omstanders kunt vragen of ze hem of haar hebben gezien. Laat je kind eventueel een polsbandje dragen met jouw telefoonnummer erop. Kies hierbij wel voor een ‘festivalbandje’, zo een die je moet doorknippen. Deze zijn meestal ook waterbestendig. Je kunt je kind ook een mobiele telefoon meegeven. Je hebt misschien nog wel een oud toestel waar je dan een voordelig sim only abonnement voor kunt nemen. Zet bij de contacten alleen de nummers van diegenen die gebeld moeten worden bij nood.

Geef een nummer voor noodgevallen mee

Als je kind nog erg klein is, kun je ook wat pleisterspray op de arm van het kind spuiten. Hier kun je met een goede stift je telefoonnummer op schrijven. Dit kunnen ze dan ook niet verliezen. Of koop een huidvriendelijke ‘tattoo-stift’. Stoere knullen zullen zo’n ID-kettinkje misschien wel leuk vinden met een SOS-naamplaatje.

Veiligheid rondom het water

Ga het liefst in het water met je kind waar toezicht is en blijf altijd op een armlengte afstand van de kleine. Zorg dat je kind altijd kan staan en ga dus niet dieper. Gebruik in de zee geen vlinderbandjes, wel in het zwembad of in de buurt van water. 

Toch je kind kwijt?

Onderneem gelijk actie en meld het bij hulpposten. Geen hulppost in de buurt, bel dan het landelijke alarmnummer.
Het verhaal van 10 kindvriendelijke domeinen van Nederlandse eigenaren in Frankrijk en hoe corona ze bij elkaar bracht.
Wij verbleven met ons gezin in een luxe safaritent van Tendi en hadden een topvakantie! Wij geven je tips voor de leukste stranden, steden en dorpen en restaurants.
Waarom in coronatijd op vakantie naar Spanje met je kinderen? Lees meer in deze blog en bekijk meteen onze leuke adresje!