Met je gezin naar de Haute-Vienne - interview met de eigenaren van La-Bastide

Deel via:
27-5-2021 - Corine

Bij 30pluskids vind je vakantieadresjes die zowel kindvriendelijk als oudervriendelijk zijn! En wat we ook belangrijk vinden, is dat een vakantieadresje persoonlijk is. 

Om de eigenaren van de vakantieadresjes op 30pluskids beter te leren kennen, plaatsen we regelmatig een interview. Dit keer met Patricia en Eugene de Jong van La-Bastide in de Haute-Vienne in Frankrijk.

La Bastide in Coussac-Bonneval, Frankrijk zwembadenLa-Bastide - heerlijk zwembad met terras

1. Hoe is om met jullie gezin in Frankrijk te leven en hoe zijn jullie hier ooit terechtgekomen?

Wonen in Frankrijk is heerlijk. Als god in Frankrijk zeggen ze altijd, maar wel eentje die verdomde hard moet werken.

Van hard werken krijg je niks daar bereik je juist wat mee.
16 jaar geleden, afgelopen 1 mei, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we verhuisd naar Frankrijk. Ons huis en de boot verkocht, banen opgezegd en een vervallen boerderij in de Haute Vienne aangekocht. Toentertijd waren we met z'n tweetjes. In 2007 is onze oudste dochter, Annebel, geboren en in 2011 de jongste: Liselot.

We waren op zoek naar een  nieuwe uitdaging in onze carrière. De vraag was of we het werk dat we deden wilden blijven doen of dat we iets totaal anders wilden. We zijn allebei nogal impulsief ingesteld en het hele idee om naar Frankrijk te verhuizen en ook daadwerkelijk te gaan heeft nog geen jaar geduurd.

Veel gasten vragen dan ook aan ons: was het altijd jullie droom?
Nee, we hebben er zelfs nooit aan gedacht totdat het idee ontstond. We kochten de vervallen boerderij en hebben alles eigenhandig met z'n tweetjes verbouwd tot wat het nu is. We kunnen wel zeggen, dat La-Bastide in 2007 één van de eerste kleinschalige vakantiedomeinen met toen 8 vakantiehuizen en 3 safaritenten in Frankrijk was. Inmiddels zijn we met de safaritenten gestopt en hebben we, al zeg ik het zelf, een schitterend vakantiedomein neergezet waar je ongedwongen vakantie kan vieren zoals jij dat wilt, dat is ook ons motto! Een plek die voor ons gelijk als thuis voelde en we hopen dat ook onze gasten La-Bastide ervaren als Thuis in Frankrijk.

Zoals ik al eerder zei, zijn onze dochters hier geboren en meer Frans dan Nederlands, maar zij vinden het altijd weer leuk en gezellig als het seizoen weer begint en er families met kinderen hier naartoe komen. Door de situatie waarin ze zijn opgegroeid, zijn ze heel zelfstandig. Afgelopen 10 jaar hebben we menig kleinschalig vakantiedomein zien ontstaan, waarbij de eigenaren zeggen dat ze het met name ook doen om meer tijd voor elkaar te hebben en voor het gezin. Meer tijd samen heb je zeker! Wij wonen hier dan ook nog steeds met heel veel plezier in Frankrijk op La-Bastide, waarbij het wel zo is dat werk en privé compleet in elkaar overgaan. Daar proberen we de laatste paar jaar wat meer balans in te brengen. Maar ja, ondernemen zit ons in het bloed en willen ook altijd wel weer wat nieuws bedenken voor op La-Bastide of ernaast. Zo gaan we volgend jaar, naast La-Bastide, van start met ons nieuwe concept LOTT holiday homes & more. Ben je nieuwsgierig? Schrijf je alvast in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

La-Bastide in Coussac-Bonneval, Frankrijk collageLa-Bastide - vakantiehuizen, loungeterras, speelhuisje en waterspeelplaats


2. Wat zijn de geheime ingrediënten voor een heerlijke vakantie bij La-Bastide?

Grappig dat je dat vraagt. Wij zeggen altijd: de geheime ingrediënten om van je vakantie een heerlijke vakantie te maken, dat ben je tenslotte zelf.

Vier je vakantie zoals jij dat wilt!
Afgelopen 16 jaar hebben wij een plek gecreëerd voor iedereen, waar je je vakantie kan vieren zoals jij dat wilt. Op La-Bastide bieden we een concept waar ongedwongen vakantie vieren centraal staat. Zo heeft iedereen de beschikking over zijn eigen comfortabele vakantiehuis waar je zowel gemakkelijk op je zelf kunt zijn, als ook snel contacten legt met andere La-Bastide bewoners. Niet alleen de kinderen maar zeker ook de ouders.

We bieden verschillende faciliteiten om samen vakantie te kunnen vieren. Samen, dat kan zijn met je eigen gezinnetje, met vrienden/familie of met andere gezinnen die je vanzelf leert kennen op La-Bastide en waar niet alleen de kinderen maar ook de ouders een leuke klik hebben.

De binnenplaats is vaak de place to be.

Op de binnenplaats kun je dan ook samen zelfgemaakte pizza’s maken en de houtgestookte pizzaoven gebruiken voor een gezellige avond samen eten. Als de kinderen nog over het terrein struinen of al op bed liggen, dan zijn de ouders vaak te vinden op de binnenplaats om wat te drinken en gezellig te kletsen. Wordt de avond wat frisser, dan steek je de vuurpotjes aan en kan het nog best wel eens laat worden.

Een ander sfeervol plekje is de BBQ plek. Hier heb je de beschikking over een Kamado keramische BBQ om de lekkerste gerechten op te bereiden. Afgelopen jaren hebben we ook wel gezien dat dit een nieuwe opkomende hobby is van vele gezinnen in Nederland. Haal een lekker stukje Limousine vlees bij de ambachtelijke slager in het dorp en je BBQ is al voor 80% geslaagd.

Op de zaterdagavond, als de meeste gezinnen aankomen, wordt hier ook gegeten. Zo leert iedereen elkaar al kennen en kunnen er eventueel handige weetjes met elkaar worden uitgewisseld. Gedurende de week zijn er ook nog andere mogelijkheden om aan te schuiven "aan tafel".

Vergeet ik bijna het zwembad... dat mag natuurlijk niet ontbreken! Een paar jaar geleden hebben wij het grote zwembad en het peuterbad helemaal zelf aangelegd. Je beschikt tijdens je vakantie dus over twee zwembaden: een van 15x6 meter en de andere voor de kleinere bewoners van 3x3 meter. Daaromheen is een groot terras met ligbedden, stoelen en loungebedden. Dan is er ook nog een hoger gelegen tweede loungeterras, met een loungeplek waar je ook wat mag drinken of eten en je uitkijkt op de zwembaden en de weidse omgeving.

Het is cliché, maar hebben de ouders het naar hun zin, dan hebben de kinderen dat ook. Of was het nu andersom? Op La-Bastide vinden we het in ieder geval allebei belangrijk. Er is een kinderspeelstraat met: trampolines, schommel, speelhuisje met zandbak, de waterspeelbaan en het stromend beekje Valentine voor de kids. Er is een koffiehuisje met Jura apparaat voor ouders om koffie of cappuccino te maken wanneer ze maar willen en een gezellige binnenplaats en loungeplek om te borrelen en misschien wel nieuwe vrienden te maken...

La-Bastide in Coussac-Bonneval, Frankrijk omgeving collageLa-Bastide - tips in de omgeving

3. Wat zijn jullie TOP-tips in de omgeving voor gezinnen met kinderen?

Haha dat is onze ogen, na 16 jaar in Frankrijk, een echte Nederlandse vraag. Op de een of andere manier zijn Nederlanders een heel ondernemend volkje (anders zaten wij hier ook niet) die ook altijd wel iets willen ondernemen op vakantie.

Vele gasten zeggen ook: "als het aan de kinderen ligt blijven we hier de hele week op La-Bastide." En waarom ook niet? Relaxen bij het zwembad, boekje lezen voor je vakantiehuis omdat de kinderen zichzelf vermaken, heerlijk BBQ-en met een drankje, zodat je niet meer vanaf je restaurant naar je vakantiehuis hoeft te rijden. Wij zien de voordelen wel ;)


Wil je dan toch gezellig iets ondernemen, dan is hieronder onze TOP 3 van activiteiten in de omgeving:

Tip 1 - Culinair

Houd je van lekker eten, maar wil je ongedwongen iets met de kinderen doen? Ga dan naar de "marché des producteurs". In het hoogseizoen zijn er gezellige eetmarktjes in verschillende Franse pittoreske dorpjes in de buurt van La-Bastide waar je heerlijk kunt eten van lokale producenten met op de achtergrond Franse chansons of andere live muziek. In het voor- en naseizoen is dit helaas niet, maar zijn er genoeg lokale restaurantjes waar je de (lokale) Franse keuken kunt proeven. Zelf hebben we ook contact gelegd met lokale leveranciers van lekkere gerechten om gemakkelijk te kokkerellen op vakantie.

Tip 2 - Cultureel

Wil je iets ondernemen wat ook tot de verbeelding van de kinderen spreekt? Bezoek een een kasteel! In de Haute-Vienne (voorheen onderdeel van de Limousin), het departement waarin La-Bastide zich bevindt, zijn vele kastelen te bezoeken. Zo is er het kasteel van Coussac-Bonneval waar de familie Bonneval nog steeds woont. Hier wordt bv. in de zomer een kinderatelier georganiseerd. Ook een aanrader van vele gasten is het kasteel Hautefort, waar je op eigen gelegenheid doorheen kunt struinen en eventueel lekker kunt lunchen na het bezoek. Het is ook leuk om zelf een picknick mee te nemen en te lunchen aan één van de picknicktafels die er staan.

Een bezoek aan een van de leuke steden: Brive of Limousin is ook een aanrader! In Brive vind je bovendien een heerlijke ijsmaker waar je kunt genieten van vers gemaakt ijs of bezoek een chocolade atelier.

Tip 3 - Sportief

Wil je gezellig iets met elkaar ondernemen? Ga dan naar Espace Hermeline in Bussiere-Galant (30 autominuten van La-Bastide). Fiets op de velorail, klim in het klimbos (acrobranche) en neem je zwembroek mee, want je kan ook heerlijk zwemmen in het meer. Zo zijn er nog meer leuke meren in de omgeving van La-Bastide om te zwemmen of te waterfietsen, bijvoorbeeld op het meer in Rouffiac of Masseret. Je kan ook naar Lac de Vassiviere gaan; het grootste aangelegde stuwmeer in Frankrijk waar je ook met een watertaxi naar het eiland kan gaan. Een heerlijk meer om te zwemmen, suppen en waterfietsen en er zijn leuke restaurantjes aan de oever om te lunchen of een fish & chips te eten.

Nog 1 TIP - wacht niet te lang met boeken! 

Ook zin om naar deze fijne vakantieplek te gaan met je gezin? Patricia en Eugene hopen je snel een keer te zien op La-Bastide. Wij gaan hier zeker niet weg!

Een weekendje weg met het gezin is heerlijk; quality time met elkaar, een welverdiende pauze en nieuwe ervaringen opdoen. Samen verkennen jullie nieuwe plekken en maken jullie mooie herinneringen.
Heb je een kat en ga je erop uit? Hier vind je een aantal slimme ideetjes om je kat te vermaken als je weg bent.
Als je goed voorbereid op vakantie gaat, kan dat het verschil maken tussen een stressvolle reis en een ontspannen vakantie. Bekijk deze lijst met musthaves!