Met de kids naar Chateau des Lys in de Baai van de Somme

Deel via:
15-12-2018 - Corine

Onlangs ging ik samen met een vriendin en onze kinderen (12,13 en 15) naar Chateau des Lys in Sailly-Fibeaucourt in de Baai van de Somme, Picardië, op zo’n 400 km rijden. Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door de eigenaren: het Engels/Nederlandse echtpaar Tim en Margreeth Alexander en hun zoon. Wij logeerden in gîte Grenier op de “oude hooizolder”, een grote, open ruimte met living en goed uitgeruste keuken, 2 aparte slaapkamers en een badkamer met douche, toilet en een tobbe van hout die als bad dient.

Chateau des Lys in Picardie, Frankrijk giteGites bij Chateau des Lys in bijgebouw

Tim en Margreeth gaven ons de volgende tips in de omgeving:

1) Bezoek aan Saint-Valery-sur-Somme
2) Klimboomparcours in St Valery sur Somme
3) Naar de krijtrotsen bij Le Tréport
4) Fossielen zoeken op het kiezelstrand van Bois de Cise
5) Zeehonden spotten bij Le Hourdel
6) Fruits de Mer of verse vis kopen in de vismijn van Le Treport
7) De beste kaasplank eten in restaurant Le Cise (bij Bois de Cise)
8) De zandstranden bij Berck
9) Weekmarkt Le Crotoy
10) Brocantemarkten – elke zondag van april tot november

Extra tips met kleine kinderen

1) Dierentuin Amiens
2) Stoomtrein rond de Baai van de Somme
3) Denlyss Parc (pretpark) in Dennebrœucq
4) Nausicaa (zee aquarium) in Boulogne-sur-Mer
5) Skelters huren in Quend Plage

Extra tips met tieners

1) Dagtochtje Parijs (directe trein Abbeville – Gare du Nord)
2) Kanovaren rondom Amiens
3) Laser gamen in Berck
4) Lichtshow kathedraal van Amiens
5) Aqualud in Le Touquet (zwembad)


Saint-Valery-sur-Somme

De volgende dag gingen we, op aanraden van Tim en Margreeth, naar Saint-Valery-sur-Somme, dat tot “les plus beaux villages de France” behoort, een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Aangezien we vrij laat ter plekke waren, gingen we al snel op zoek naar een lunchadresje. Dat werd Restaurant Le Nicol’s, een traditioneel Frans restaurant dat er van binnen uitziet alsof je bij de Chinees bent, maar waar we prima hebben gegeten; mosselen, Franse paella en driemaal het kindermenu (dat mocht nog gewoon met onze pubers). Na het eten moesten we nog even naar het chocoladewinkeltje dat we eerder hadden gezien: Les2M waar ze echt de allerheerlijkste chocoladeproducten verkopen…

BLOG Chateau des Lys Saint Valery sur Somme boulevardBoulevard Saint-Valery-sur-Somme

Saint-Valery-sur-Somme bestaat uit twee delen; het onderste deel ligt langs de Somme, met een jachthaventje en lange boulevard en in de bovenstad vind je het historische deel met talrijke historische gebouwen. Al lopend over de lange boulevard kwamen we langs een aantal prachtige hotels en huizen. Het gebied rondom Saint-Valery-sur-Somme staat bekend om zijn prachtige wandelingen. Zo kun je bv. de oversteek maken naar Le Crotoy, maar dat moet wel onder begeleiding vanwege de getijden.

Rondtour Treport - Mers-les-Bains - Le Hourdel

De volgende dag had Margreeth een rondtour aangeraden: Le Hourdel, Cayeux-sur-Mer, Ault, Mers-les-Bains, Le Tréport en Eu waarvan we een deel hebben gedaan, want voordat iedereen up-and-running was…

 

Eerst gingen we naar Le Tréport, het Noordelijkste puntje van Normandië, met z’n prachtige krijtrotsen en daar namen we de gratis kabelbaan omhoog. Daar vandaan had je een prachtig uitzicht over de baai. Vervolgens gingen we naar Mers-les-Bains, een charmante badplaats met Art Nouveau villa’s in allerlei pastelkleuren. Een plek waar je je in de Belle Epoque waant, de periode voor de Eerste Wereldoorlog waarin een enorme economische groei plaatsvond en dat zag je aan alles!

BLOG Chateau des Lys in de baai van de Somme krijtrotsen bij Le TreportKrijtrotsen bij Le Tréport

BLOG Chateau des Lys in de baai van de Somme Mers-les-BainsMers-les-Bains met Art Nouveau villa’s in allerlei pastelkleuren


Aan het eind van de dag zijn we zeehonden gaan spotten in Le Hourdel waar de grootste kolonie zeehonden (ca. 200) van Frankrijk huisvest. Aangekomen op het strand zagen we in de verte de kolonie al liggen op een zandbank. Hoe leuk! Dat hadden we niet verwacht… En nog leuker was, dat er vlakbij het strand 2 zeehondjes zwommen. Leuk om te weten: vanaf de vuurtoren in Le Hourdel starten ook diverse wandelingen met gids langs de zeehonden, waarbij je uitleg krijgt over de leefwijze van deze bijzondere zeedieren.

BLOG Chateau des Lys in de baai van de Somme zeehond bij Le HourdelZeehondje in Le Hourdel

 

Aan het einde van de dag hebben we in een cafeetje gegeten dat we onderweg waren tegengekomen in Noyelles-sur-Mer: Le Bistro. Eenvoudig, maar goed geprijsd en lekker. De volgende dag namen we alweer afscheid van Tim en Margreeth en vertrokken we na 3 overnachtingen en 2 dagen naar Rotterdam. Veel te kort om alles in de omgeving te zien en te doen, maar lang genoeg om een goede indruk te krijgen van deze regio waar vooral veel Fransen op vakantie gaan.

BLOG Chateau des Lys in de baai van de Somme het kasteelChateau des Lys 


Over Chateau des Lys

Chateau des Lys ligt op ruim 400 km rijden en is zeer geschikt als vakantie in ieder jaargetijde, tussenstop op weg het zuiden of voor een weekendje weg. Er zijn 3 tweepersoonskamers, 2 familiekamers en 1 gîte in het Chateau zelf, een grote gîte met eigen ingang aan de achterzijde van de linkervleugel van het Chateau en 2 gîtes in een vrijstaand bijgebouw, 1 op de begane grond en 1 op de “hooizolder”. Naast de binnenplaats is een overdekt (niet verwarmd) zwembad en rondom de gebouwen is een enorm park van 6 hectare grond en bos waar kinderen heerlijk kunnen rondstruinen. De kamers zijn inclusief ontbijt. Elke ochtend kun je in Chateau des Lys genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet met verse  baguettes en croissants, eitjes, jams, vleeswaren en natuurlijk Franse kaasjes. In de zomermaanden kunnen alle gasten een paar keer per week aanschuiven voor een heerlijke table d'hôtes gekookt door Tim. Het chateau kan ook gehuurd worden als self-catering groepsaccommodatie  (20 tot 50 personen) of voor een onvergetelijke bruiloft. 

Chateau des Lys is te zien in het Net 5 programma Bouw je Droom – Een nieuw leven in een Frans kasteel.

BLOG Chateau des Lys in de baai van de Somme eigenarenEigenaren Tim en Margreeth


Met je kinderen op vakantie in het voor- of naseizoen. Wat is dan een goede keuze? Kies je voor een bestemming waar de kans op zon groot is of zoek je een plek waar veel te doen is, zodat het weer niet zoveel uitmaakt...
In het voorseizoen op vakantie is een goed idee! De natuur is dan op z’n mooist, het is nog niet zo druk en je bent goedkoper uit.
Als je met je baby of peuter op vakantie gaat, dan kan dan best spannend zijn. Zeker als het de eerste vakantie is met je kleintje.