La Grosse Talle in Zuidwest Frankrijk - Interview met Jan en Beer

Deel via:
04-5-2023 - Corine

 Wij vinden het bij 30pluskids belangrijk dat een vakantieadresje zowel kind- als oudervriendelijk is. En zeker zo belangrijk; het moet persoonlijk zijn!

Om de eigenaren van de vakantieadresjes op 30pluskids beter te leren kennen, plaatsen we regelmatig een interview. Dit keer met Jan en Beer van La Grosse Talle in Deux-Sèvres in Zuidwest Frankrijk.

La Grosse Talle in Sepvret, Frankrijk kinderen in zwembadLa Grosse Talle in Sepvret, Zuidwest Frankrijk - gezelligheid rond het zwembad

1. Hoe is het om eigenaar te zijn van La Grosse Talle en hoe zijn jullie hier ooit terechtgekomen?

Het was als het roer om"avant-la-lettre". In 1992 begon ik (Beer), toen dertig, aan mijn "projet de vie" op La Grosse Talle. Vanuit de kunstenaars "hub" op het WG-Terrein in Amsterdam ging ik rechtstreeks naar het dorpje Sepvret in het zuiden van de Deux-Sèvres, nog voordat er internet was. La Grosse Talle had zes jaar leeggestaan, de banken durfden het niet aan, maar we kregen veel hulp van familie en vrienden, ook in de vorm van een soort crowdfunding. Alles moesten we uitvinden door te praten met mensen, veel rond te rijden om dingen uit te zoeken. En handig werden we eigenlijk vanzelf door het ondernemen. La Grosse Talle heeft in meerdere golven enorme gedaantewisselingen ondergaan en wordt steeds interessanter en mooier. Er zijn nu drie gîtes, een eigengebouwd ecologisch Tiny House, en een camping rural met zes staanplaatsen. 

Na het stuklopen van mijn eerste huwelijk ontmoette ik Jan, die toen rector was van mijn oude middelbare school in Eindhoven (het Augustinianum). Na vijf jaar heen en weer reizen kon hij zich bij ons voegen in 2003. Samen hebben we zes kinderen; Jan heeft er vier uit een eerder huwelijk (en zeven kleinkinderen!), ikzelf heb een dochter uit mijn eerste huwelijk en samen kregen we nog Norah, die nu student in Leiden is. Die twee dochters zijn dus geboren en getogen in la douce France.

Naast het runnen van de toeristische activiteit hebben we altijd andere economische activiteiten ontwikkeld. Jan gaf tot dit jaar les op verschillende hogescholen, ik geef nu les op een universiteit en een hogeschool voor toerisme en werk aan mijn promotieonderzoek.

Na meer dan dertig jaar op La Grosse Talle, is het antwoord op de eerste vraag: eigenaar zijn van deze havre de paix is hartverwarmend. We vinden het heerlijk om in de winter rustig alleen onze gang te gaan en in de zomer deze bijzondere plek met anderen te delen. Ons leven wordt enorm verrijkt door de vele contacten met eenmalige, maar vooral ook met terugkerende gasten, waaronder inmiddels ook hele goede vrienden. Jan en Beer schrijven regelmatig ook zelf blogs over het reilen en zeilen bij La Grosse Talle.

La Grosse Talle in Sepvret,  Frankrijk collageLa Grosse Talle in Sepvret, Zuidwest Frankrijk - overzicht

2. Voor wie is La Grosse Talle geschikt en waarom?

We ontvangen op La Grosse Talle het hele jaar door gasten; buiten het zomerseizoen vooral Fransen voor een kort verblijf in één van de huisjes en in het hoogseizoen voornamelijk Nederlanders en Belgen. Daarnaast komen er ook regelmatig pelgrims op de route naar Compostella bij ons logeren. Onze gasten verblijven op de camping of in één van de huisjes: de gîte (6p), de studio (4p), het appartement La Talle (2+ personen) of het Tiny House (2-4p). Alle huisjes hebben een tuintje of terras, een barbecue en tuinmeubilair. De bedden zijn opgemaakt als de gasten aankomen, er is keukenlinnengoed en er zijn handdoeken.Voor baby's en peuters zijn er kinderbedjes en -stoelen beschikbaar. De schoonmaak is bij de prijs inbegrepen. Overigens hebben we zonnepanelen en kunnen gasten hun elektrische auto bij ons opladen.

De gebouwen liggen op anderhalve hectare grond, die we nog steeds herstructureren en mooier maken. In de zomer is en blijft het zwembad het middelpunt van La Grosse Talle, waar je heerlijk onder de bomen in de schaduw of in de zon kunt uitkijken over het terrein.

Inmiddels heeft de camping veel schaduw, is er een in de grond verzonken trampoline, een tafeltennistafel, een schommel en glijbaan. De grote zandbak staat aan de bosrand waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, bv. op de oude tractor, met houten pallets en tussen de bomen.

In de covidjaren hebben we besloten om weer een moestuin te beginnen, die inmiddels groter en mooier is geworden en waarvan we een echte ‘plek’ willen maken, om rond te lopen, te zitten, te mediteren of gewoon te zijn en je één te voelen met de omgeving. We hopen voldoende te produceren om in ieder geval een gedeelte van de groenten voor onze maaltijden te kunnen gebruiken. Want koken doen we ook. Buiten het seizoen kunnen we een maaltijd serveren op verzoek en in de zomermaanden organiseren we een table d’hôte op dinsdag, een pizza-avond op donderdag en een groot ontbijt op zondagmorgen, allemaal onder de grote hangar, waar ook het voetbalspel staat. En ’s avonds komt Jan langs voor de broodbestelling, die je de volgende dag daar kunt komen ophalen, onder het genot van een kopje koffie van het huis en een kletspraatje met de andere gasten.

We zien met genoegen hoe alle generaties hier samenleven en constateren dat al onze gasten, jong en oud, hier inspiratie vinden om er een fijn verblijf van te maken, met elkaar en met ons. Het terrein is groot genoeg om samen te kunnen zijn als je dat wilt, maar ook om privacy te vinden als je daar behoefte aan hebt. We hebben al veel kinderen zien leren lopen en leren fietsen. Sommigen komen jaren later terug met hun eigen kinderen!

La Grosse Talle in Sepvret, Frankrijk collage omgevingLa Grosse Talle in Sepvret, Zuidwest Frankrijk: Puits d'Enfer, Niort, Ile de Ré en markt

3. Wat is jullie top 5 uitjes in de omgeving voor gezinnen?

Tip 1) Naar de markt

De markten in Lezay (dinsdag), Niort (donderdag en zaterdag), Melle (vrijdag) en Saint-Maixent l’École (zaterdag). We zijn zelf dol op die laatste markt, want het geeft ons het gevoel dat dit het Frankrijk is waarvoor veel Nederlanders in Frankrijk op vakantie komen. Een kop koffie op het terras van een onmogelijk tentje, in een veertiende eeuws gebouw, met uitzicht op de heuvels net buiten de stad, aan het plein voor de hallen waar bijna alleen maar plaatselijke of regionale producenten van groenten, fruit, vis, vlees en kaas hun heerlijkheden verkopen, is echt een geweldige afsluiting van de week.

Tip 2) Geocaching!

Zowel op de Engelstalige site geocaching.com als op de Franse site Terra Aventura kun je je hart ophalen als je op een andere, meer intieme manier dit prachtige gebied wilt leren kennen. In een straal van 35 kilometer rondom Sepvret zijn er 21 caches op de Franse site, en 2343 (!) op de Engelstalige site.

Tip 3) Naar de kust

Bijna al onze gasten gaan wel een keer een dagje naar de Atlantische kust om te genieten van de zo typische sfeer van La Rochelle, van het pittoreske en wat meer intieme Ile de Ré of van het strand in Châtellaion-Plage.

Tip 4) Bezoek de stad Niort

Als je naar de provinciestad Niort gaat (zeker de moeite waard!) ga dan op donderdag naar de markt en geniet daarna van een lunch in de zeer typische Bouillon du marché. Het wordt helemaal een echt dagje uit als je daarna gaat varen op de Marais Poitevin, het Franse Giethoorn, maar dan minder toeristisch. Een aanrader, zeker ook met kinderen.

Tip 5) Zoodyssée

Op hete dagen is het heerlijk om rond te lopen in de Zoodyssée, een dierentuin met Europese dieren dat grenst aan het oerbos van Chizé. De dierentuin is wijds opgezet, en de bomen van het bos zorgen voor verkoeling. Als je meer dynamiek zoekt, dan is een (sportieve) wandeling bij de Puits d'Enfer echt een aanrader!


Andere aanraders zijn: een bezoek aan Cognac of aan Poitiers en de Futuroscope (met wat oudere kinderen), wandelen naar de bronnen van de Sèvre Niortaise, een bezoek aan het stadje Melle, aan de Romaanse kerken in de streek. We geven al onze gasten bij aankomst een uitgebreide map met informatie over wat er allemaal te doen is, en dat is tevéél om op te noemen, zeker als je ook tijd wilt hebben om rustig bij de tent of in je tuintje te zitten, samen te koken, bij het zwembad van je kinderen te genieten...

Ook op vakantie naar deze heerlijke plek? Ga voor meer info naar de pagina van La Grosse Talle!

NOUS Petits Lofts is een kleinschalig landgoed in Zuid-Frankrijk in het hart van de Minervois en dichtbij Canal du Midi, Béziers, Carcassonne en Narbonne, de perfecte plek voor slow travelers. Lees het interview met Angela en Kay!
Parkeren op de luchthaven kan soms een bron van stress zijn. Lees alles wat je moet weten over parkeren op de luchthaven, zodat je ontspannen aan je vakantie kunt beginnen.
Agriturismo Villa Bussola in Le Marche, Italië ligt temidden van groene, glooiende heuvels op een paar kilometer afstand van zee en vlakbij 3 nationale parken: Monti Sibillini, Monti della Laga en Gran Sasso. Lees het interview met Peter en Vanessa!