Koe in de Kost in Overijssel, Nederland - Interview met Frans en Truus

Deel via:
24-6-2022 - Corine

Wij vinden het bij 30pluskids belangrijk dat een vakantieadresje zowel kind- als oudervriendelijk is. En zeker zo belangrijk; het moet persoonlijk zijn!

Om de eigenaren van de vakantieadresjes op 30pluskids beter te leren kennen, plaatsen we regelmatig een interview. Dit keer met boer Frans en boerin Truus van Koe in de Kost in Overijssel, Nederland.

Koe in de kost in Heeten, Nederland koeien en grondulowsKoe in de Kost in Overijssel - grondulows en koeien

1. Wanneer en hoe zijn jullie op het idee van grondulows gekomen op jullie boerderij?

Het concept ‘Koe in de Kost’ is ontstaan ergens rond 2006. We verhuurden toen voor het eerst ons Boerderijhuis aan vakantiegasten en waren verrast door de enthousiaste reacties van gasten op het ervaren van ons boerderijleven. Dit vonden we zo mooi en waardevol dat we graag mensen vaker en meer in contact wilden brengen met de natuur via onze boerderij. We zijn toen groots gaan dromen: ‘Wat als er geen beren op de weg zijn en alles mogelijk is… hoe zou onze vakantieboerderij er dan uit moeten zien?’.

We wilden mensen echt zo direct mogelijk in contact met boerderij, koeien en natuur brengen en volgens ons kan dat het beste midden in het weiland. We hebben een schets gemaakt van hoe ons droomvakantiehuisje eruit zou moeten zien: organisch, passend in het landschap en voorzien van comfort. En toen startte er een ontwikkelproces dat 7 jaar heeft geduurd tot we daadwerkelijk onze eigen ontworpen Grondulows konden gaan bouwen!

Sinds 2012 verhuren we vier 5-persoons Grondulows en twee 8-persoons Grondulows en in 2020 hebben nog een 12-persoons GroepsGrondulow en een 6-persoons Grondulow bijgebouwd. Die laatste zijn volledig gebouwd met gezonde materialen en stralingsarm. Een aantal van onze verblijven zijn rolstoelvriendelijk en in een paar verblijven zijn huisdieren toegestaan.

Koe in de Kost, Overijssel Nederland collageKoe in de Kost in Overijssel - grondulows van binnen en van buiten

2. Wat is er zo leuk aan een verblijf bij Koe in de Kost voor gezinnen?

Je komt het erf niet af met de kinderen ;)…. En dat betekent ook vakantie voor (bonus)papa’s en mama’s!

Je leeft mee in het ritme van de boerderij; er zijn dus geen boerderijklusjes waar je je voor moet inschrijven en die gepland worden. Bij ons leef je mee in het ritme van de boerderij! En onze ervaring is, dat dat betekent dat kinderen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat buitenspelen (weer of geen weer).

Geef kinderen de ruimte, laat ze zelf hun creativiteit gebruiken….dan wordt een strohut zo omgebouwd tot winkeltje, worden er skelterparcours bedacht en wordt er vooral ook heel veel aandacht aan onze dieren gegeven. Kinderen genieten enorm van onze honden Kiddik en Snoezel, de poezen met kittens, de kippen, de konijnen, de pony’s en natuurlijk ook de koeien. Want verblijf je bij ons op de boerderij, dan krijg je bij je eigen huisje je eigen koe! Die kun je volgen in de wei (door haar vlekken te spotten), zien hoe ze gemolken wordt en natuurlijk kun je verse melk proeven! En wordt er een kalfje geboren, dan is er een heuse naamverkiezing; iedereen mag een naam inbrengen en boer Frans grabbelt dan uit de naamdoos een naam voor het pasgeboren kalfje.

Koe in de Kost, Overijssel Nederland collage activiteitenKoe in de Kost in Overijssel - activiteiten op de boerderij

3. Wat is jullie persoonlijke top 10 activiteiten op de boerderij en/of in de omgeving?

Niet onze top 10, maar die van gasten :)

  • Knuffelen met de dieren
  • Wandelen in de omgeving of zelfs naar het dorp met honden Kiddik en Evie
  • Pannenkoeken maken met melk van je eigen koe én zelfgevonden eitjes
  • Skelteren
  • Meedoen tijdens de ‘graskriebeldagen’: als het gras is gemaaid in de zomer, dan moet het drogen…en in dat los gemaaide gras kun je heerlijk spelen!
  • Boer Frans en boer Lenn helpen met allerlei boerderijklusjes natuurlijk!

Wil je er echt op uit?

  • Hanzestad Deventer is dichtbij én prachtig!
  • Natuurpark Sallandse Heuvelrug (Holten / Nijverdal) is leuk om te bezoeken; met speciale buitenactiviteiten voor kinderen
  • Uit eten bij Brasserie Dertien in Heeten
  • Een ijsje eten bij restaurant Reimink in Heeten; het ultieme lokmiddel om je kids toch even het erf af te krijgen. Zeker als het een ritje op de skelter betreft en één van de honden mee mag.

Koe in de Kost is een echt familiebedrijf. Het is het boerenbedrijf van boer Frans en boerin Truus. Samen met boerenzoon Lenn runnen zij het boerenbedrijf. En dochter Loes ondersteunt ze bij Koe in de Kost.

Ook zin in een boerderijbeleving? Ga voor meer info naar de pagina van Koe in de Kost.

Het verhaal van 8 kleinschalige & kindvriendelijke domeinen van Nederlandse eigenaren in Frankrijk.
Molino Río Alájar in Andalusië, Spanje is een domein in het beschermde Parque Natural Sierra de Aracena aan de oever van de Río Alájar en op loopafstand van het dorpje Alájar met vele bars en restaurantjes. Lees het interview met Peter Jan en Monica!
Maziéras is een kleinschalig en kindvriendelijk domaine in de Dordogne met vijf luxe vakantiehuizen en een omheind, verwarmd zwembad. Lees het interview met eigenaren Erik en Mylène!