Kindvriendelijk en persoonlijk vakantieadres in de Creuse - interview met de eigenaren van Le Mas d'en Haut

Deel via:
18-3-2021 - Corine

Dat een vakantie met kinderen kindvriendelijk moet zijn, vinden wij niet meer dan logisch. Maar wat wij zeker zo belangrijk vinden, is een persoonlijke touch op je vakantieadres. Eigenaren die ervoor zorgen dat je welkom bent en die een plek hebben gecreëerd waar je je prettig voelt.

Om de eigenaren van de vakantieadresjes op 30pluskids beter te leren kennen, hebben we besloten om iedere week een interview te plaatsen. Deze week een interview met Willem en Paula, de eigenaren van Le Mas d’en Haut.

Le Mas d'en Haut in de Creuse, Frankrijk van bovenafLe Mas d'en Haut in de Creuse van bovenaf


1) Jullie behoren tot een van de eerste vakantielocaties op 30pluskids. Wat maakt jullie plek nu zo bijzonder voor gezinnen met kinderen?

Le Mas d’en Haut is een vakantiedomein waar wij zelf graag op vakantie zouden gaan met onze kinderen toen zij nog klein waren. Wij houden van vakanties die ver weg zijn van het massatoerisme, waar je iedere dag iets nieuws kunt ontdekken, waar een persoonlijke sfeer hangt en waar je heerlijk kunt eten en drinken. En omdat wij dat zelf belangrijk vinden, is alles wat wij hier bieden authentiek; het komt recht uit ons hart. En dat voelen de gasten. Wij proberen geen rol te spelen, wij werken niet met hoogdravende marketing- en bedrijfsplannen. Voor ons voelt het meer dat de gasten die hier komen gezellig bij ons op bezoek zijn en een plekje mogen uitkiezen op ons charmante terrein. Onze uitstraling, en ook het aura van de statige oude respectueuze gebouwen, plus de menselijke bedrijfsvoering zorgen ervoor, denken wij, dat de ouders zich op hun gemak voelen.

Daarbij is het voor de kinderen een waar paradijs, omdat ze door de kleinschaligheid niet overweldigd worden door enorme afstanden of grote speeltoestellen. Het terrein is overzichtelijk en het biedt ze alles waardoor ze eigenlijk niet van het terrein af willen. Zoveel leeftijdsgenootjes waarmee ze direct vrienden worden, de zwembaden waar ze niet genoeg van krijgen, eindeloos schommelen, met de skelters rondrijden, winkeltje, doktertje en kantoortje spelen of gewoon insecten zoeken, met stokken spelen en hout sprokkelen voor een kampvuurtje. Er was een periode dat we wel eens kinderen op het terras kregen die daar op de iPad gingen en dat verbaasde ons altijd enorm maar die tijd zijn we volgens mij voorbij. Kinderen spelen gewoon weer met elkaar en bedenken zelf leuke spelletjes, dansjes, toneelstukjes en gaan samen tekenen en knutselen.

Tja en omdat je je als ouder geen zorgen hoeft te maken over je kinderen, kun je zelf ook heerlijk ontspannen met je partner en een kopje koffie op het schaduwrijke terras of met een lekker boek op je eigen veranda. De table d’hôtes is ook altijd een feestje. Veel ouders en kinderen kleden zich extra mooi aan en zien deze avonden echt als een uitje. En daar is de setting ook naar. Een lang gedekte tafel met tafellinnen, brocante glazen en servies en altijd verse veldbloemen. Het is niet voor niets het meest gefotografeerde stilleven van het domein.

Le Mas d'en Haut in de Creuse, Frankrijk mooi gedekte tafelMooie gedekte tafel bij Le Mas d'en Haut

2) Zelf ben ik ook een keer bij jullie geweest en ik kan me vooral ook het heerlijke eten herinneren. Wat kunnen gasten verwachten bij jullie table d’hôtes?

Wij krijgen regelmatig de vraag wanneer er een kookboek van le Mas d’en Haut uitkomt. Wij houden er niet van om te pochen, maar de vele loftuitingen na het diner en op Zoover maken ons trots en zorgen voor voldoening van het werk. Genieten van eten bestaat uit verschillende facetten en is een totaalbeleving. De hierboven beschreven gedekte tafel is daar bijvoorbeeld een onderdeel van. Alle zintuigen moeten geprikkeld worden. Dat iets fantastisch smaakt wordt niet alleen bepaald door een goede balans tussen zoet, zuur, zout en bitter (en umami!), maar ook de afwisseling tussen zacht, romig, knapperig en krokant is belangrijk voor de smaakbeleving. En ook de kleurcompositie op je bord is belangrijk. En als je vervolgens kookt zonder bewerkte producten, dus alleen maar met de pure grondstoffen, die het liefst ook nog lokaal en biologisch zijn; om je vingers bij af te likken ;)ngers af bij de gerechten die wij bereiden. Wij geloven er ook sterk in dat samen eten met de kinderen belangrijk is. Geen aparte kindertafel of –menu maar wij behandelen ze als een volwaardig mens dat ook lekker mag eten. En als ze daar nog niet veel ervaring mee hebben dan zien ze wel hoe hun vriendje of vriendinnetje ervan geniet en dan kunnen ze niet achterblijven.

Le Mas d'en Haut dansenGezelligheid bij Le Mas d'en Haut

3) Jullie wonen inmiddels al heel lang in Frankrijk en hebben zelf ook kinderen. Hoe ging dat toen en hoe gaat dat nu?

Toen we hier kwam wonen waren de kinderen 3, 6 en 7 jaar oud en inmiddels zijn ze 15, 17 en 19. Het is heel bijzonder om je jonge kinderen op te laten groeien in een ander land met een andere cultuur dan waarin jezelf bent opgegroeid. Paula schrijft daar een boek over omdat er zoveel over te vertellen is en het ook vreselijk interessant is met alle grappige anekdotes en lessen die wij er uit trokken.

Wij zijn zelf natuurlijk al gevormd door de Nederlandse cultuur en opvoeding, maar onze kinderen krijgen daar een heel andere kijk op. De Franse cultuur, de Franse opvoeding en het Franse schoolsysteem vertonen veel meer verschillen dan je op het eerste gezicht zou denken. Voor onze kinderen is dat soms best lastig geweest, omdat zij via ons, Nederlandse TV en Nederlandse vrienden en familie ook de verschillen zagen waardoor ze soms in onzekerheid raakten over wat nu normaal of goed en fout was.

Gelukkig zijn kinderen ook niet voor niets nog geen volwassen mensen exemplaar en hebben ze alle tijd om zich te vormen tot een zelfstandige wereldburger. Als je tweetalig opgroeit, schijnen je hersenen op een bepaalde manier aangesproken te worden waardoor je makkelijk nog meer talen kunt leren. Onze kinderen spreken naast Frans en Nederlands ook heel goed Spaans en Engels. Inmiddels studeert onze oudste zoon in Parijs, gaat onze middelste zoon na de zomer naar Montpellier om er te studeren en dan hebben we onze dochter die na de zomer alleen nog maar in de weekenden thuis komt. Na Collège, waar je van je elfde tot je vijftiende op zit, ga je namelijk naar Lycée van je vijftiende tot je achttiende. Aangezien dat in de grote stad is, verblijven de plattelandskinderen van maandag tot vrijdag op het internaat van de school. Een hele leuke tijd voor de kinderen, maar die navelstreng wordt zo wel erg vroeg doorgeknipt...

Fotocollage Le Mas d'en Haut in de Creuse, FrankrijkLe Mas d'en Haut in de Creuse, Frankrijk
Ook zo'n zin om op vakantie te gaan? Bekijk deze 12 leuke logeertips voor de meivakantie mét coronaproof tips voor uitjes in de omgeving!
Lees hoe eigenaren Jos en Esther een waar kinderparadijs hebben gemaakt van Vakantiepark Platus in de Lot, Frankrijk
Interview met Nicole en Richard van Agriturismo Crose met o.a. inside tips voor bijzondere uitstapjes en restaurants.