Interview met Jos en Karen van Domaine Bessière in de Lot-et-Garonne, Frankrijk

Deel via:
04-3-2023 - Corine

Wij vinden het bij 30pluskids belangrijk dat een vakantieadresje zowel kind- als oudervriendelijk is. En zeker zo belangrijk; het moet persoonlijk zijn!

Om de eigenaren van de vakantieadresjes op 30pluskids beter te leren kennen, plaatsen we regelmatig een interview. Dit keer met Jos en Karen van Domaine Bessière in de Lot-et-Garonne, Frankrijk.


Domaine Bessiere in de Lot-et-Garonne, FrankrijkDomaine Bessière in de Lot-et-Garonne, Frankrijk

1. Waarom hebben jullie ooit voor deze plek gekozen en hoe is dat gegaan?

Wij hebben, zoals menig “Ik-Vertrekker”, lang gezocht naar een mooie plek om onze ideeën te kunnen realiseren: een kleinschalige vakantieplek midden in de natuur, met veel ruimte en rust, met een goede balans tussen privacy en onderlinge gezelligheid, die niet in een leeggelopen (verlaten) deel van het land ligt. Dus met dorpjes, stadjes, winkels en leuke activiteiten op korte afstand. Een plek met veel speelmogelijkheden, waar jonge en oudere kinderen lekker hun gang kunnen gaan.

Aanvankelijk zochten we dat in Italië. Maar door stom toeval liepen we tegen een prachtplek - een soort van klein dorpje - in Frankrijk aan. De charme, de mooie grote oude bomen op het terrein, de indringende natuur, de vergezichten …. we waren op slag verliefd!

Het kleine dorpje dat we ten zuiden van Bergerac kochten, ligt op 21 ha terrein met bossen, grote bosvijver en een oude steengroeve. Je rijdt binnen over een 500 meter lange, magnifieke oprijlaan langs reusachtige monumentale eiken, Libanese ceders, linde- en kastagnebomen, magnolia’s en platanen, en je belandt ver van de openbare weg in een mini-dorpje dat stijf staat van de oude Franse sfeer. We reden op een roze wolk terug naar Nederland, ook al was er nog flink wat werk aan de winkel.

Onze kinderen studeerden alle drie in Nederland, dus het dichtbijgelegen vliegveld van Bergerac was een grote plus, evenals de twee grote centres commercials op 12 minuten rijden. Op 1500 m. van ons landgoed, in ons eigen vestingstadje Casseneuil, zijn er allerlei winkeltjes en de wekelijkse lokale markt.


Domaine Bessiere in de Lot-et-Garonne, Frankrijk collageDomaine Bessière in de Lot-et-Garonne, Frankrijk - accommodaties en activiteiten

2. Wat kunnen gezinnen bij jullie verwachten?

Vakantie op Domaine Bessière …. wij proberen op Bessière aan onze gasten een vakantie te bieden die net een tikje anders is dan bij de meeste soortgelijke vakantieplekken. Meer ruimte, meer rust, en vooral een ongedwongen sfeer zonder allesoverheersende commercie. Vakantie zoals wij die zelf ook graag vieren. Wij vinden het fijn als mensen van onze mooie plek genieten en zich er helemaal thuis voelen. Daar voelen wij ons ook goed bij.

In het hoogseizoen, de mei- en de herfstvakantie hebben wij vooral families met schoolgaande kinderen. In het voor- en het naseizoen (half mei tot eind juni, en september tot half oktober) is het rustiger op ons landgoed. Wij ontvangen dan een bonte verzameling aan gasten: ouders met baby’s en niet-schoolgaande kinderen, fietsers, golfers, wandelaars, (beroemde!) schrijvers, natuurliefhebbers, vogelaars, karpervissers, ouders met peuters, rustzoekers. Ook worden er op Domaine Bessière familiereünies en bruiloften gevierd.

Onze aanpak valt zeer in de smaak en resulteert in veel terugkerende families en veel gezellige avonden samen. De kinderen? … die zijn onze grootste fans en willen ieder jaar weer terugkomen.

Op Bessière zijn we niet van de vele regeltjes en verbodsbordjes. Dat verstoort je thuisvoelen. Onze gasten mogen bijv. gerust onze grote keuken en de vaatwassers gebruiken wanneer die vrij zijn, of een eigen flesje wijn meenemen aan tafel. Vrijheid, blijheid.

Na een aantal jaren hebben we afwisselende vakantieweken weten te creëren met lekkere table d’hotes, gezellige barbecue/pizza avonden, twee bezoeken aan marchés gourmands (Franse avond-eetmarkten), disco-zwemavonden, watergevechten rondom de boomhut, en Jeep-safari-ritjes met de kinderen door de bossen.

Dit seizoen 2023 hebben we voor het eerst ook een Franse kok die op proef  ‘s avonds naast de wekelijkse table d’hôtes, ook maaltijden gaat aanbieden op zondag-, dinsdag- en vrijdagavonden (op inschrijving). We hopen dat die proef slaagt. Na 2023 gaan we een paar weken van ieder seizoen reserveren voor families met wat oudere kinderen (12+).


Domaine Bessiere in de Lot-et-Garonne, Frankrijk collage activiteitenDomaine Bessière in de Lot-et-Garonne, Frankrijk - activiteiten in de omgeving

3. Wat zouden jullie gezinnen aanraden om te doen in de omgeving?

Niet alleen op het terrein van Domaine Bessière is er veel afleiding, ook in onze omgeving is er veel te doen. Wij hebben informatiemappen gemaakt boordevol leuke tips voor jong en oud:

zwemstrandjes bij de rivier, zwemmeertje bij Lougratte, leuke vestingstadjes met goede restaurants, mooie kastelen (ook met kinderprogramma), wijnboerderijen / -chateaux, Aqualand waterpretpark, klimmuur, een geweldig spannend zipline park (“parc-en-ciel”), golfbanen, fietsen, vissen, dagtochtjes naar Bordeaux, Bergerac, Agen en Toulouse, wandelen, lunchen of avondconcert in de beroemde waterlelie-kwekerij “Latour Marliac”, paardrijden, hardlopen, grottenbezoek, Franse bric-à-brac / brocante marktjes, gezellige avondeetmarktjes met muziek en dansvloer, ….


Heb je ook zin gekregen om hier vakantie te vieren? Ga naar de pagina van Domaine Bessière.

Een kleinschalige, ruim opgezette en kindvriendelijke camping in de Lot aan een beekje, de Thèze. Je vindt hier: rust, ruimte en gezelligheid in een gemoedelijke sfeer. Je logeert in een huurtent, je eigen kampeermiddel of in een gîte of bungalow. Lees het interview met eigenaren Maurice en Astrid!
Wil je met je gezin naar Australië? Dat is een goed idee, want Australië heeft het allemaal; van uitgestrekte woestijnen en tropische regenwouden tot adembenemende kustlijnen en kosmopolitische steden. Lees hier wat je kunt doen ter voorbereiding!
Haus Waldruhe is een gezellig landhuis met 7 appartementen (2-5p) in Mallnitz, Karinthië op 1200 meter hoogte. Perfect voor zowel zomer- als wintervakantie. Lees het interview met Henk en Marieke!