Hoe kies je een kindvriendelijk hotel als ouder met kinderen?

Deel via:
13-10-2023 - Corine

Sommige ouders denken misschien dat een fijne vakantie ervaring voorbij is als ze eenmaal kinderen hebben en dat ze alleen nog maar in kindvriendelijke accommodaties moeten verblijven. Maar dat is niet helemaal waar. Ook als ouder kun je nog steeds genieten van bijvoorbeeld een mooi hotel met jacuzzi. Laten we eens kijken naar de term "gezinsvriendelijk hotel". Het betekent in principe dat het hele gezin tevreden zou moeten zijn over het verblijf. Dat kan voor elk gezin anders zijn en voor elke reis. Hier zijn onze beste tips waarmee je een hotel kunt kiezen dat goed bij jou en je gezin past.

Zoek hotels die ook jou enthousiast maken (niet alleen de kinderen)

Je wilt een familievriendelijk hotel kiezen voor een vakantie waar zowel ouders als kinderen van kunnen genieten. In tegenstelling tot standaard hotels en resorts, kan een uniek hotel de reis echt een stuk leuker maken. De hotelkeuze bepaalt voor een groot deel de sfeer tijdens je vakantie. Een hotel vinden dat zowel volwassenen aanspreekt als kindvriendelijk is, betekent niet dat je hoeft in te leveren op je eigen vakantie-ervaring vanwege het ouderschap. Je kunt nog steeds echt genieten van je vakantie en qualitytime hebben met je kinderen.

Kies de juiste kamerindeling

Zorg er ook zeker voor dat je kiest voor de juiste kamerindeling. Het ideale kindvriendelijke hotel moet een plek zijn waar het hele gezin comfortabel kan slapen en ontspannen. Daarvoor heb je voldoende ruimte nodig, want gezinnen brengen vaak meer tijd door in de hotelkamer dan andere reizigers. Dat komt natuurlijk omdat kleine kinderen meer pauzes nodig hebben en meerdere keren per dag slapen. Bovendien worden ze vaak vroeg wakker worden. Een goede kamerindeling is dus echt noodzakelijk. Wat "de juiste" indeling is, verschilt per gezin en hangt af van factoren zoals: de leeftijd van de kinderen, het aantal kinderen, het soort slaapplekken en of hoe de kinderen slapen. Voor alle gezinnen geldt echter dat extra ruimte en een aparte slaapruimte voor kinderen erg waardevol zijn. Een eigen terras of balkon waar ouders kunnen ontspannen terwijl de kinderen slapen, is ook handig (en een privézwembad als dat mogelijk is!). Hoewel een volledige keuken niet altijd nodig is, kan een minikoelkast handig zijn om melk, snacks en vroeg ontbijt op te slaan, wat ook geld kan besparen.

Boek een kleiner hotel

Het is slim om bij het plannen van een gezinsvakantie te kiezen voor kleinere hotels en hoogbouw te vermijden. Tijdens een vakantie merk je vaak dat je regelmatig terug moet naar je kamer voor verschillende zaken, zoals: een toiletbezoek, een snack of drankje, verschonen, vergeten speelgoed of een pauze of slaapje voor de kinderen. Dit gaat veel makkelijker en is minder gedoe als je kamer dichtbij is. Stel je voor dat je een lange weg door een groot resort moet afleggen, de lift op en neer moet nemen en gangen af moet lopen. Bovendien bieden kleinere hotels vaak kamers die beter passen bij gezinnen en hebben ze vaak andere handige voorzieningen. Natuurlijk zijn er momenten waarop familieresorts met glijbanen en kinderclubs leuk zijn, maar die extra's zijn niet altijd noodzakelijk voor een geslaagde gezinsvakantie. Je kunt vaak juist beter ontspannen in een kleiner, sfeervol, lokaal hotel en minder afleiding.

Pian della Bandina is een sfeervol en kleinschalig vakantieadres in Città della Pieve in Umbrië op zo’n 8 km van de grens met Toscane. Lees het interview met eigenaren Martijn en Kim!
Casa Morisca is een sfeervolle villa in Moorse stijl met privé zwembad in Moraira aan de Costa Blanca op 900m van het dichtstbijzijnde strand. Lees het interview met Nick en Eveline!
Wil je een rondreis maken met je gezin door de Westkust van Amerika? Lees hier wat je kunt doen!