Gîtes Le Grand Tornage in de Creuse, Frankrijk - interview met Jamie en Anuska

Deel via:
06-6-2023 - Corine

Wij vinden het bij 30pluskids belangrijk dat een vakantieadresje zowel kind- als oudervriendelijk is. En zeker zo belangrijk; het moet persoonlijk zijn!

Om de eigenaren van de vakantieadresjes op 30pluskids beter te leren kennen, plaatsen we regelmatig een interview. Dit keer met Jamie en Anuska van Gîtes Le Grand Tornage in de Creuse, Frankrijk.

Gîtes Le Grand Tornage in Evaux-les-Bains Frankrijk tuin voor de gitesGîtes Le Grand Tornage in de Creuse

1. Sinds wanneer zijn jullie de eigenaren van Gîtes Le Grand Tornage en hoe zijn jullie hier terechtgekomen?

Wij hebben elkaar ontmoet in 1992 op het eiland Tenerife. Jamie geboren en getogen in Engeland en Anuska in Nederland. Al snel besloot Jamie naar Nederland te emigreren waar we getrouwd zijn en twee dochters hebben gekregen: Leann (1999) en Amber (2001). Jamie komt uit een "bouw"familie, dus het was vrij logisch, nadat we al een huis hadden verbouwd, we zelf een huis gingen bouwen. Daarom kochten we een stuk grond in een dorpje net buiten de stad Leeuwarden en bouwde Jamie in de avonduren en weekenden een mooi vrijstaand huis. In die periode van 9 maanden woonden wij ondertussen in een stacaravan met onze kleine meisjes. Dat was een heel avontuur ;). We hadden alles wat ons hartje begeerde: een mooi vrijstaand huis, allebei een leuke baan, twee prachtige dochters... Jamie werkte in de renovatie/restauratie en Anuska als verpleegkundige. Toch begon het te kriebelen bij ons allebei, want ja het toerisme trok ons ook wel erg aan. 

We wilden eigenlijk ook niet dagen reizen van onze familie in Nederland en het Verenigd Koninkrijk wonen en zo begonne we onze zoektocht in Frankrijk. Na verschillende regio’s bezocht te hebben en ontelbare potentiële projecten, liepen we tegen ons droompand aan. Een enorme schuur uit 1829 met een lengte van 35 meter, een breedte van 12 meter en een goothoogte van 8 meter met een nieuw dak. Vlakbij een dorpje met voorzieningen en scholen en niet al te ver van een grote stad. De aankoop van dit mooie pand was in 2006 en inmiddels wonen we hier alweer 16 jaar met heel veel plezier.

Gites Le Grand Tornage in de Creuse, Frankrijk collageGîtes Le Grand Tornage in de Creuse - overzicht

2. Voor wie is Le Grand Tornage geschikt en waarom?

We ontvangen het hele jaar door gasten; veel Fransen en in het hoogseizoen voornamelijk Belgen en Nederlanders. Bij de Fransen zijn we erg in trek door onze centrale ligging. We wonen in de Creuse maar vlakbij de grens Allier en Puy de Dôme dus ideaal als ontmoetingsplek als men verspreid woonachtig is in Frankrijk. Nederlanders en Belgen vinden vooral onze kleinschaligheid prettig en het feit dat ons terrein aan alle kanten is afgesloten, zodat kleine kinderen vrij kunnen spelen zonder dat de ouders continue hoeven op te letten. 

Voor kinderen is het een waar speelparadijs! We hebben een mooie speeltuin met schommels, glijbaan en trampoline en de favoriet van de meeste kinderen: de kabelbaan. Elk jaar proberen we de speeltuin weer uit te breiden met iets nieuws. We hebben een aantal skelters, jeu-de-boules, tafeltennis, een groot schaakspel en natuurlijk een heerlijk verwarmd zwembad. 

In de zomer organiseren we minstens 1 keer per week een pizza-avond en 1 keer een bbq-avond. In ons loungegedeelte is het heerlijk toeven, vooral voor de ouders. Het is mogelijk om hier drankje en bv. een borrelplankje te bestellen. We hebben ook een heerlijke plek in de schaduw onder onze grote eik.  

Men vindt het ook ideaal dat we vlakbij een dorp wonen, namelijk op 1,8 km van het kuuroord dorpje Evaux-les-Bains. Hier vind je een grote supermarkt, drie bakkers en een slager en in de nabije omgeving zijn er een aantal hele goede restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. 

Maar eigenlijk hoef je het terrein niet eens te verlaten; de kinderen gaan hun gang en ouders kunnen heerlijk genieten van de rust en ruimte. 

Inmiddels hebben we al best wel veel vaste gasten waarvan sommige al zo vaak zijn geweest dat we de kinderen hebben zien opgroeien van baby tot tiener en dat is zo leuk! Wij genieten enorm van onze gasten en vinden het heel fijn dat we onze mooie plek met hen kunnen delen.

Gites Le Grand Tornage in de Creuse, Frankrijk collageGîtes Le Grand Tornage in de Creuse - omgeving

3. Wat is jullie top 10 uitjes in de nabije omgeving?

Tip 1) Le pont suspendu

Een grote hangbrug in een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en picknicken. 

Tip 2) Rocher de Bord

Een prachtige wandelroute gelegen in een vallei. Het water is hier vooral in de zomer ondiep waardoor je heerlijk kunt pootje baden, dammetjes kunt bouwen en rivierkreeftjes kunt spotten. Een ideale plek voor een hete dag.

Tip 3) Les pierres Jaumâtres

Enorme hunnebedden/ stenen gelegen in het bos waar je ook kunt klimmen in de bomen en heerlijk kunt eten in het bijgelegen restaurant.

Tip 4) Toulx St Croix

Een uitkijktoren waar je de omringende departementen heel goed kunt zien. Leuke combi met tip 3, want beide uitjes liggen dicht bij elkaar.

Tip 5) Wolvenpark en Labyrint in Gueret

Deze liggen ook bij elkaar in een bosachtige omgeving. Het labyrint (doolhof) is een van de grootste in Europa!

Tip 6) Dagtrip Clermont-Ferrand en Puy de Dôme

Lekker dagje shoppen in de mooie stad Clermont-Ferrand en daarna een bezoekje aan de vulkaan le Puy de Dôme waar het ook mogelijk is om te parasailen.

Tip 7) Velorail des Combrailles

Een parcours van 8km met een prachtig uitzicht.

Tip 8) Montluçon

Met zijn middeleeuwse centrum en talrijke restaurantjes kun je hier heerlijk eten op een zwoele zomeravond.

Tip 9) Aubusson en Felletin

Leuk om deze twee prachtige stadjes te combineren. 

Tip 10) Boussac

Een bezoekje aan de wekelijkse markt en het kasteel van Boussac.

Ook op vakantie naar deze heerlijke plek? Ga voor meer info naar de pagina van Gîtes Le Grand Tornage.

NOUS Petits Lofts is een kleinschalig landgoed in Zuid-Frankrijk in het hart van de Minervois en dichtbij Canal du Midi, Béziers, Carcassonne en Narbonne, de perfecte plek voor slow travelers. Lees het interview met Angela en Kay!
Parkeren op de luchthaven kan soms een bron van stress zijn. Lees alles wat je moet weten over parkeren op de luchthaven, zodat je ontspannen aan je vakantie kunt beginnen.
Agriturismo Villa Bussola in Le Marche, Italië ligt temidden van groene, glooiende heuvels op een paar kilometer afstand van zee en vlakbij 3 nationale parken: Monti Sibillini, Monti della Laga en Gran Sasso. Lees het interview met Peter en Vanessa!