De leukste tips voor een vakantie met kinderen in de Auvergne

Deel via:
15-7-2019 - Corine

Ben je een liefhebber van natuur? Dan is een vakantie in de Auvergne een MUST! Een groot deel van de Auvergne maakt deel uit van het Centraal Massief, een oud vulkanisch gebergte dat zich over bijna een zesde van Frankrijk uitstrekt. In de zomer zijn hier veel wandelaars en mountainbikers en in de winter kun je hier zelfs skiën. In de Auvergne is het grootste natuurpark (ruim 395.000 ha) van Frankrijk, het Parc Naturel Regional des Vulcans D'Auvergne.

De regio is uitermate geschikt voor een vakantie met kinderen! Het vulkanische gebergte is prachtig en er zijn talloze beken, rivieren en meren waar je kunt zwemmen, vissen en kanoën. In de Gorges d’Allier kun je zelfs raften of canyoning, superspannend! Maar er zijn ook steden met een rijke geschiedenis, zoals: Clermont-Ferrand, Moulins en Vichy en vele “les plus beaux villages de France”, de mooiste dorpen van Frankrijk.

De Auvergne bestaat uit 4 departementen: Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme.


Wij hebben een aantal leuke, kindvriendelijke plekken voor je geselecteerd met insider tips voor uitjes in de omgeving:

Domaine des Lilas (Puy-de-Dôme, Auvergne, Frankrijk)

Gezellig en kindvriendelijk vakantiedomein direct aan de rivier de Couze op loopafstand van het dorp Saint-Germain-Lembron. Hier komen ouders tot rust en kunnen de kinderen heerlijk spelen. Je logeert hier in een van de 5 chambres d'hôtes (3 voor 2p en 2 voor 4p), een van de 2 ronde safaritenten of je kampeert met je eigen tent, caravan of camper op een van de 15 tentplekken op de minicamping.

Op het domein is een  verwarmd zwembad en peuterbad, kinderboerderij en animatie voor de kinderen. Iedere dag wordt er een "menu du jour" geserveerd, een heerlijk 3-gangen menu. En ben je vegetarisch of heb je een allergie? Dan wordt daar rekening mee gehouden. De gerechten zijn zonder poespas en de ingrediënten worden uit eigen tuin gehaald of ingekocht bij lokale boeren. Uiteraard wordt er ook aan de kinderen gedacht: zij krijgen een speciaal kindermenu. Kinderen tot 2 jaar mogen gratis mee-eten, kinderen tot 12 jaar eten mee voor een gereduceerde prijs.

Meer info over Domaine des Lilas? Klik hier


Domaine des Lilas in de Auvergne, Frankrijk zwembad nieuwDomaine des Lilas in Puy-de-Dôme, Auvergne, Frankrijk - heerlijk, omheind zwembad

Tips in Puy-de-Dôme in de omgeving van Domaine des Lilas

 
1) Wandelen of fietsen in de Lembronnais en de Pays d’Issoire. Leuk met het gezin is een wandeling van 1-2 uur (vele wandelingen zijn ook geschikt voor kinderwagens) of zoeken naar geocaches. 

2) Zwemmen in een van de meren. In de omgeving zijn ook diverse meren. Het meer van Vernet-la-Varenne is 3 ha groot, hier kun je  waterfietsen huren. Het Lac d’en Haut en het Lac d’en Bas bij Godivelle zijn twee bijzondere meren, ontstaan uit vulkanische uitbarstingen en ijs.

3) Dierentuin Parc Animalier d’Auvergne in Ardes-sur-Couze op slechts 15 minuten rijden. Deze dierentuin is anders dan anders en je komt echt heel dicht bij de dieren. De verblijven zijn echt prachtig en heel natuurlijk. De dierentuin ligt tegen een bergwand aan en er zijn prachtige vergezichten tijdens het bezoek.

4) Kasteel van Murol met vele shows met paarden en ridders die je terug laten gaan in de tijd. Echt een magisch bezoek voor alle leeftijden!

5) Bezoek aan de mooie steden Issoire (10 km), Clermont-Ferrand (40 km) en Saint-Nectaire. Laatstgenoemde ligt op ca. 45 min. rijden, maar is echt de autorit waard. Bekend van de heerlijke kaas en de grotten. Tijdens een bezoek moet je echt de grotten van Cornadore bezoeken en een wandeling maken door dit bijzondere dorp dat tegen de berg aan ligt.

6) Bezoek een van de pittoreske dorpjes in de buurt met het label "Un des plus beaux villages" (één van de mooiste dorpjes van Frankrijk) : Montperoux, Usson, Blesle zijn echt de moeite waard!

Natuurlijk is er nog veel meer te ontdekken, maar dat vertellen de eigenaren je graag ter plaatse.

Naar alle accommodaties in Puy-de-Dôme? Klik hier.


Le Petit Pauliat (Allier, Auvergne, Frankrijk)

Een kleinschalig vakantiedomein in het uiterste westen van de Auvergne in de prachtige Bocage Bourbonnais van de Allier. Op korte afstand van recreatiemeer Lac de Sidiailles. Je logeert hier in een gîte voor 4p, een gîte voor 6p of in een van de twee stoere safarilodgetenten met houten frame voor 5p met privésanitair. Alle accommodaties hebben veel privacy en een eigen terras met fantastisch uitzicht over de landerijen.

Op het terrein is een splinternieuw verwarmd en omheind zwembad en er is een klein speeltuintje met schommels, klimtouwen, een speelwinkeltje, een slackline en een glijbaan. Verder is er een ruime binnenspeelschuur met diverse spelletjes en een heuse verkleedhoek met verkleedkist.

Op zaterdag, maandag en vrijdag kun je culinair genieten tijdens de table d'hôtes. Op het sfeervolle terras voor het woonhuis van eigenaren Sjoerd en Felicia wordt een heerlijk diner geserveerd. En op woensdagavond wordt de wekelijkse Soirée Pizza Pauliat georganiseerd.

NIEUW vanaf dit seizoen is dat er één keer in de week een professioneel gediplomeerd masseuse langskomt. Zij verzorgt diverse erg prettige ontspanningsmassages voor zowel dames als heren. In de prachtig verbouwde wellness/bien-être massageruimte word je in de watten gelegd. Even tijd voor jezelf...

Meer info over Le Petit Pauliat? Klik hier.

Le Petit Pauliat in de Auvergne, Frankrijk zwembad met kinderenLe Petit Pauliat in de Allier, Auvergne, Frankrijk - zwembad met terras

Domaine Bonneblond (Allier, Auvergne, Frankrijk)

Een landgoed van 69 hectare waar voor iedereen een passend vakantieverblijf te vinden is; een rustige boerenfamilie camping (9 kampeerplekken) met een nieuw toiletgebouw, een vakantieboerderij, drie appartementen voor 2p, bed and breakfast met familiekamers tot en met 6 personen. Bij het zwemmeer staan acht tenten van het Boerenbed voor 6p. Nieuw in 2019 is boomhuis Ransuil een treehouse voor 4 personen.

Een verfrissende plons kan genomen worden in het zwemmeer of in het zoutwaterzwembad. Een lekker actief spelletje tafeltennissen of een uitdagend tafelvoetbalspel kan in de recreatieruimte waar ook een toneel, bibliotheek en verkleedkist aanwezig is. Er zijn fietsen voor klein en groot om er op uit te trekken en de prachtige omgeving te ontdekken. En natuurlijk zijn er dieren op deze boerderij: kippen, paarden, een ezel, konijnen en varkens.

In de avond kun je lekker om het kampvuur zitten en marshmallows roosteren terwijl je naar de vallende sterren kijkt of luistert naar de nachtdieren. Bijna iedere avond wordt er voor de gasten gekookt en twee keer in de week kun je zelf je pizza rollen, beleggen met wat je lekker vindt en laten bakken in de op hout gestookte pizza oven die buiten op het terras staat.

Meer info over Domaine Bonneblond? Klik hier

Bonneblond in de Auvergne, Frankrijk kinderen in het meerDomaine Bonneblond in de Allier, Auvergne, Frankrijk - meer op het landgoed

Tips* in de Allier in de omgeving van Le Petit Pauliat en Bonneblond


1) Recreatiemeer Lac de Sidiailles. Een prachtig gelegen, groot stuwmeer met heerlijk zandstrand en ruime ligweide met voldoende schaduwplekken. Voor de kinderen zijn er diverse speeltoestellen. Je kunt er kanoën, suppen en ook waterfietsen zijn te huur.

2) Boomklimparcours Branché Aventure. In een sprookjesachtig decor aan de oever van het meer is een enorm groot en spannend splinternieuw touwklim parcours gemaakt. Alles is super beveiligd en voor de kleintje is er een heus kinderparcours uitgezet.

3) Stadje Boussac waar je op donderdag heerlijk kunt rondstruinen over de gezellige markt. Diverse kraampjes met streekproducten uit de Creuse en Allier zijn uitgestald op het plein rondom het Hôtel de Ville. Leuke terrasjes, winkeltjes en het prachtige kasteel maken een bezoek aan dit stadje zeker de moeite waard.

4) Les Pierres Jaumâtres. Op de bergrug vlakbij Toulx Sainte Croix, op 20 min. rijden, ligt een verzameling enorme rotsen en keien systematisch neergelegd door... tja, dat is nu juist de vraag. Kinderen, en zeker ook volwassenen, kunnen hier naar hartelust klimmen en klauteren over deze reuzen van blokken. Eenmaal bovenop de blokken aangekomen word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht over het uitgestrekte landschap. Er is ook een spannend boomtouwklimparcours aanwezig.

5) Het reuzendoolhof: Labyrinthe Géant in Guéret, het grootste natuurlijke doolhof ter wereld.

* tip 1-4 van de eigenaren van Le Petit Pauliat.

Naar alle accommodaties in de Allier? Klik hier.

Zuid-Korea en de hoofdstad Seoul worden steeds populairder en zijn perfect voor een vakantie met kinderen! Wij geven je 3 tips voor leuke activiteiten.
Ga je op vakantie naar een zonnige bestemming? Dan is bescherming tegen de zon belangrijk, zeker voor kinderen! Lees snel onze tips!
Spanje is een geweldig land voor een vakantie met je gezin! Van de noordelijke groene kusten tot de zuidelijke zonovergoten stranden; je vindt hier zon, strand & zee, cultuur en heerlijk eten!