Corona? Virtuele vakantie met kinderen!

Deel via:
20-3-2020 - Corine

Niemand weet op dit moment wanneer we weer een beetje normaal kunnen functioneren, laat staan wanneer we op vakantie kunnen gaan. Nu is dat laatste natuurlijk niet het belangrijkste; gezondheid gaat boven alles! Maar de vakantieadresjes die je op onze site vindt, zijn veelal afhankelijk van het toerisme. We hopen dan ook dat het niet te lang duurt voordat ze weer gasten kunnen ontvangen. Alle voorbereidingen zijn in ieder geval in volle gang.


Om jullie in deze vervelende periode toch een beetje het vakantiegevoel te geven, hebben we #virtuelevakantiemetkinderen in het leven geroepen. Iedere dag willen we op sociale media iets leuks posten van een van "onze" vakantieadresjes. Een zonnig recept, een leuke foto of een leuk filmpje, een mooi verhaal of iets anders waarbij je je even op die plek waant...

Al die inspiratie vind je ook in deze blog, die we regelmatig zullen bijwerken:

Zonnige recepten om thuis te maken met je kinderen


Recept: kappertjes van paardenbloemknopjes

Eigenlijk zouden de eigenaren van Le Mas d'en Haut in de Creuse, Frankrijk tijdens Pasen met een groep vrienden en hun kinderen een lang weekend werken op le Mas d’en Haut om zich voor te bereiden op de Stoere Gezinnen Weken die plaats zouden vinden in de meivakantie. Maar ja... het loopt allemaal een beetje anders dan normaal...

Dan maar met elkaar genieten van een mooi Paasweekend! Leuk om te doen met je kinderen is het verzamelen van paardenbloemknopjes. En dat kan iedereen doen tijdens dit Paasweekend want paardenbloemen groeien nu overal! Met de knopjes die nog niet zijn uitgekomen maak je heerlijke kappertjes. Dus geen bloemen, niet dichte uitgebloeide bloemen, geen dichte zaadbollen (het aantal pluisjes die je er af kan blazen als deze uitkomen vertelt je hoeveel kinderen je later krijgt, zegt de legende), maar de knopjes die nog moeten uitkomen. Paardenbloemen groeien namelijk altijd in fases dus in een plant kun je pluisjes hebben, de bloemen en nog knopjes van bloemen die later gaan bloeien. Deze knopjes zie je op het eerste gezicht niet maar als je op je knieën zit en de blaadjes en bloemetjes opzij duwt, zie je de knopjes wat lager bij de grond zitten. Verzamel zoveel als je wilt. De kappertjes zijn lang houdbaar.

Doe de knopjes zonder steeltje in een bak met water en een scheutje azijn. Was ze en laat ze vervolgens uitlekken. Bestrooi ze daarna met grof zeezout en zet ze een paar uur weg. Zo kan het zout in de knoppen trekken. Daarna schud je het overtollige zout eraf en doe je ze in een pannetje. Zet de knoppen geheel onder water en breng het dan langzaam aan de kook en haal ze van het vuur zodra ze koken. Laat de kappertjes uitlekken en doe in de tussentijd de volgende inmaakkruiden in een schone glazen pot:

- peperkorrels
- knoflook
- mosterdzaad
- jeneverbes
- laurierblad
- natuurazijn
- venkelzaad

De uitgelekte paardenbloemknopjes gaan vervolgens in de pot met de inmaakkruiden en overgiet je met natuurazijn. Draai de pot goed dicht en zet weg op een donkere koele plaats. Wacht minimaal 3 weken en schud de pot af en toe om. En dan smullen maar!

Le Mas d'en Haut in de Creuse, Frankrijk recept kappertjes foto'sKappertjes van paardenbloemknopjes - recept van Le Mas d'en Haut in de Creuse, Frankrijk


Recept Nutella-zon

Nicole van Agriturismo Crose in Piemonte, Italie, heeft met haar dochters, Fiorella en Marcella, een recept gemaakt voor een Nutella-zon. Zij wonen namelijk in een gebied waar veel hazelnootplantages zijn (Monferrato/Langhe) die gebruikt worden voor het maken van hazelnootpasta. Het recept is eenvoudig met je kinderen te maken en je hebt er niet veel voor nodig. 


Ingredienten:
2 rollen bladerdeeg (ronde vorm, 24cm doorsnede)
1 pot Nutella hazelnootpasta
rozijntjes en poedersuiker om te versieren

Benodigdheden:
bakplaat voor in de oven
bakpapier
een vork, een mes en een glas

Bereidingstijd: 30 minuten

Werkwijze:
Leg het bakpapier op de bakplaat.
Pak het bladerdeeg uit en leg het op het bakpapier.
Besmeer het bladerdeeg met een laagje hazelnootpasta.
Bedek de hazelnootpasta met de 2e bladerdeegrol.
Druk het aan de zijkanten aan met de vork.
Zet het glas in het midden van de cirkel en druk lichtjes aan.
Maak reepjes in het deeg vanaf het glas naar de zijkant totdat je helemaal rond bent gegaan. LET OP: maak niet te dikke reepjes.
Draai de reepjes voorzichtig om en maak er een krulletje van (een voor een).
Maak een gezichtje van rozijntjes in het midden van de zon.
Zet de bakplaat in de oven en bak de Nutella-zon gedurende 180 graden op ca. 15-20 minuten.
En... Smullen maar!

Agriturismo Crose in Piemonte, Italie recept Nutella-zonNutella-zon - recept van Agriturismo Crose in Piemonte, Italie


Knutsel ideeën voor thuis van onze vakantieadresjes 

Enkele zomers geleden was Fenne bij Le Miracle in de Gard (Languedoc-Rousillon) in Frankrijk met haar ouders en broertje. Zij maakte een prachtig doosje met verhaalstenen voor in de speelgoedkast van Le Miracle. Op kiezelstenen die ze daar vond, maakte ze prachtige, kleine tekeningen.

Maak je eigen verhaalstenen met steentjes uit de tuin en teken erop wat je maar leuk vindt met bv. stift of glitterpennen. Versier een doosje om ze in te bewaren.

Wat kun je doen met de verhaalstenen?
Je legt de stenen omgekeerd op tafel en ieder kind kiest er bv. vijf uit. Als je aan de beurt bent, draai je de stenen om en maak je je eigen verhaal o.b.v. de afbeeldingen op de stenen. Zo heb je twee keer lol; eerst lekker tekenen en dan ermee spelen en verhalen aan elkaar vertellen ;)


En... als je straks bij Le Miracle bent, kun je spelen met de verhaalstenen die Fenne maakte!

Le Miracle in de Gard, Frankrijk verhaalstenenVerhaalstenen van Fenne - Le Miracle in Frankrijk

Het verhaal van 10 kindvriendelijke domeinen van Nederlandse eigenaren in Frankrijk en hoe corona ze bij elkaar bracht.
Wij verbleven met ons gezin in een luxe safaritent van Tendi en hadden een topvakantie! Wij geven je tips voor de leukste stranden, steden en dorpen en restaurants.
Waarom in coronatijd op vakantie naar Spanje met je kinderen? Lees meer in deze blog en bekijk meteen onze leuke adresje!